Jobben högst på dagordningen i förstamajtalen


Årets tunga förstamajtal handlade mycket om jobb, men visade också på en spricka mellan socialdemokraterna och LO, där de sistnämnda vill vara betydligt mer offensiva i kampen för nya jobb. Dessutom blev det kravaller i Jönköping, där högerextrema Svenskarnas parti passade på att manifestera på vad som annars är arbetarrörelsens stora dag.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven förstamajtalade i Malmö, och hans främsta budskap var att arbetslösheten ska bekämpas, samt att orättvisorna mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden måste bort.

Han presenterade även en forskningskommission, som ska studera hur jobb skapas. Den ska ledas av Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, och son till förre statsministern Olof Palme, ett namn som kan antas ge genklang i partiet.

– Arbetslösheten är ingen naturlag, sade Löfven, som upprepade socialdemokraternas löfte att Sverige ska vara bäst i EU när det gäller sysselsättning 2020.

LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, ledaren för den andra stora maktfaktorn i svensk arbetarrörelse, hade dock ett konkret förslag för att stimulera jobbskapandet. Under sitt tal i Sundbyberg krävde han en satsning på 70 miljarder kronor, som skulle ge 100 000 nya jobb.

– Någon måste våga och orka bryta dödläget i svensk politik när det gäller sysselsättningsfrågorna, sade Thorwaldsson.

För att finansiera detta skulle man dock behöva överge överskottsmålet i den svenska statsbudgeten, något som socialdemokraterna hittills inte gått med på, och Löfven upprepade detta nej i en kommentar efter sitt tal, enligt Ekot.

Det är dock inte bara arbetarrörelsen som använder 1 maj för att manifestera. I Jönköping demonstrerade omkring 200 sympatisörer med det högerextrema Svenskarnas parti. Trots den enligt polisens egna uppgifter största polisinsatsen i stadens historia utbröt oroligheter när motdemonstranter gick till attack med knallskott och stenkastning.

Enligt lokaltidningen jnytt.se greps nio personer för bland annat misshandel, skadegörelse och förbjuden maskering. Fem personer blev föremål för sjukvård, enligt Jönköpingspolisens presstalesman Göran Gunnarson, rapporterade jnytt.se