Jiang Zemin redan död eller döende enligt nya mediarapporter
Jiang Zemin 2007. (Foto: Fredric J. Brown/AFP)


Jiang Zemin är hjärndöd, men hans kropp hålls vid liv i respirator, enligt mediarapporter från Japan och Hongkong. De ger samma historia som initierade källor och kinabevakare gett de senaste dagarna.

Jiangs familj har gett tillåtelse att avbryta den livsuppehållande behandlingen, men det kinesiska kommunistpartiets ”innersta krets” måste fatta det slutliga beslutet, enligt japanska tidningen Asahi Shimbun, den 9 juli.

Under tiden har allt som ens liknar ett sökord på Jiang Zemin censurerats på det kinesiska internet.

Enligt den kinesiska sajten Aboluwang har det centrala propagandadepartementet förbjudit alla nyheter som har med Jiangs död att göra. Media kan bara publicera information som släppts av Xinhua. På sajten finns även en bild på ett ”brådskande meddelande” som ska vara officiellt, där alla söktermer som kan relatera till Jiang som förbjudits listas.

Spekulationerna kring den tidigare högste ledaren för det kinesiska kommunistpartiet har varit intensiva sedan han inte var med på partiets 90-årsfirande den 1 juli. Den 7 juli dödförklarades han av Hongkongkanalen ATV, men de drog senare tillbaka rapporten.

Många personer i kinesiska mediakretsar antog att ATV-rapporten betydde att situationen var allvarlig, med tanke på att en stor investerare i TV-bolaget, Wang Zheng, enligt uppgift är Jiangs frus brorson.

Sedan dess har rapporteringen varit förvirrad. Det statliga språkröret Xinhua publicerade ett uttalande där man förnekade ryktena utan att uttryckligen säga att Jiang inte var död eller döende. Man publicerade även artikeln bara på engelska, vilket är ovanligt.

Sättet som Jiangs död hanterats av regimens propagandaadministration liknar hur det var med den förre vice premiärministern Huang Ju. I det fallet var det också Hongkongmedia, Phoenix, som först meddelade att han var död den 9 maj 2007, innan man fick backa och be om ursäkt efter en timme.

Xinhua rapporterade dödsfallet först den 2 juni, och man satte även detta datum som dödsdatum.

Jiangs dödsdatum har inte officiellt meddelats än. Asahi Shimbun väntar sig ett ”större uttalande” snart.

Översatt från engelska