Jiang Zemin inlagd på sjukhus
Jiang Zemin, förre ledaren för den kinesiska kommunistregimen och den som startade förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. (China Photos/Getty Images)


Enligt det senaste numret av Open Magazine lades den förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin in på Huadong-sjukhuset i Shanghai efter en hjärtattack. Tidningen citerade en källa som sade att Jiang inte vågade åka till sjukhus i Peking av rädsla för att kontrolleras av sina politiska motståndare.

I augustinumret av den politiska tidskriften stod att läsa att trots att den förre regimledaren fortfarande kontrollerar armén litar han inte på Sjukhus 301, det militärsjukhus i Peking som finns till hands enbart för landets högt uppsatta regimledare.

Jin Zhong, chefredaktör för Open Magazine sade till Epoch Times att de ”fått informationen från en pålitlig källa och att det kan bekräftas att Jiang lagts i på sjukhuset”.

Gällande Jiangs val av sjukhus i Shanghai anser Jin att det tyder på att maktkampen mellan de som stödjer nuvarande regimledaren Hu Jintao och de som stödjer hans rival, Jiang Zemin, hårdnat.
– Vår källa avslöjade att Jiang valde ett sjukhus i Shanghai för att han inte kan lita på Sjukhus 301, sade Jin.

Den 82-årige Jiang Zemin var partichef i Shanghai innan massakern på Himmelska fridens torg. Jiang stängde ner den reformistiskt sinnade tidningen World Economic Herald under demokratirörelsen 1989. Jiangs hårda ställningstagande vann dåvarande regimledaren Deng Xiaopings gillande och han valde Jiang till ny regimledare efter honom. Jiang avgick 2002.

Förutom att han satte igång den ökända förföljelsen av Falun Gong i Kina är Jiang även känd för att ha orsakat systematisk korruption i hela Kina. Tidigare har nyheter om hans dåliga hälsa välkomnats av kinesiska bloggare. Jiang var allvarligt sjuk under den 17 partikongressen 2007 och var på sjukhus igen under den kinesiska nationalkongressens session 2008, denna gång för ansiktsförlamning.

Den 20 juli, som dessutom markerar tioårsdagen av förföljelsen av Falun Gong, publicerade två viktiga kinesiska tidningar, Century Businesss Herald och Caijing Magazine, artiklar som attackerade korruptionsproblemen som omger Jiangs politiska falang.

Människorättsadvokaten Zheng Enchong från Shanghai anser att detta är ett tecken på en ny period av maktkamp inom det kinesiska kommunistpartiet och att det visar att regimen vill bli av med Jiang Zemin för att kunna minska förföljelsen av Falun Gong.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20734/