Jesus kors funnet?
En skärmbild från Google Maps visar var kyrkan är belägen.


Rapporter om att Jesus kors hade hittats dök upp häromdagen efter att arkeologer sagt att de hittat något som tros vara en del av det kors som Jesus Kristus korsfästes på.

Arkeologerna arbetade i Balatlar-kyrkan i Turkiet, som byggdes på 600-talet och är belägen i staden Sinop nära Svarta havet. De hittade en stenkista som innehöll föremål som kan associeras till Jesus Kristus, enligt Hurriyet Daily News.

”Vi har hittat ett heligt föremål i en kista. Det är en del av ett kors, och vi tror att det var [en del av det kors på vilket Jesus korsfästes]”, sade professor Gülgün Köroğlu till tidningen.

”Den här stenkistan är väldigt viktig för oss. Den har en historia och är den mest betydelsefulla artefakten vi har grävt fram så här långt”, fortsatte hon, och tillade att hennes avdelning hittat skelett från mer än 1000 människor under fyra år av utgrävningar.

”Under utgrävningarna har vi sett många saker som vi inte kände till tidigare. Sinop har fått en väldigt fin forntida plats som vi kommer att visa upp för besökare”, sade Köroğlu, som är arkeolog på Mimar Sinan University of Fine Arts i Turkiet.

Enligt NBC News sade hon att kistan troligen fungerade som en symbolisk kista för relikerna av en helig person. Hon sade att vissa av fragmenten inuti kunde associeras till korsfästningen av Jesus. Kistan ägdes sannolikt ursprungligen av en högt uppsatt person inom kyrkan.

Fragment associerade till korset skickades runt i värden under forntiden och under medeltiden. Legenden säger att St. Helena, moder till kejsaren Konstantin, hittade korset år 325 i Jerusalem och skickade delar till Rom, Konstantinopel och Jerusalem. De första berättelserna om att Helena funnit Det sanna korset dök upp mot slutet av 300-talet.

Köroğlu och hennes team har gjort utgrävningar i kyrkan sedan 2009, och de har också hittat ett forntida romerskt bad.

Översatt från engelska