Jeremy Irons kritiserar slovakiska polisens agerande
Brittiska skådespelaren Jeremy Irons med sin minnestavla på Bridge of Fame under den 17:e Artfilms internationella filmfestival i Trencin. (Foto: STR / AFP / Getty Images)


Skådespelaren Jeremy Irons kritiserade den slovakiska polisen agerande mot människorättsaktivister under besöket av kommunistpartiets generalsekreterare Hu Jintao torsdagen den 18 juni.

Cirka en timme innan Hu Jintao kom till Slovakien samlades människorättsaktivister framför presidentens palats för att veckla ut banderoller och fredligt vädja om frihet i Kina.

De pro-kommunistiska medlemmarna i den kinesiska delegationen började angripa demonstranter medan den slovakiska polisen tittade passivt på och vägrade att ingripa. Polisen grep sex demonstranter.

Det krävdes flera samtal från slovakiska medborgare innan polisen började skydda demonstranterna.

Den brittiska skådespelaren Jeremy Irons besökte Art Film Fest, en av de mest ansedda filmfestivalerna i Slovakien. Han fick en Actor’s Mission Award för sina framgångar. På lördag den 20 juni fäste staden Trencianske Teplice en bronsplakett med hans namn på Bridge of Fame.

Jeremy Irons deltog också i filmvisningen av den amerikanska dokumentären ”The Power of the Powerless”. Filmen undersöker varför många tjecker inte vill att deras kommunistiska förflutna grävs upp. Det har gått 20 år sedan sammetsrevolutionen, vilken ledde till ett fredligt störtande av Tjeckoslovakiens kommunistiska regim.

Irons deltog i diskussionen efter filmen och kritiserade händelser som inträffade framför presidentpalatset i Bratislava.

– Det är tråkigt att den slovakiska polisen slog dem som demonstrerade mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina. Det känns som om ingenting har förändrats sedan dess, vilket betyder att även efter de 20 år som gått sedan socialismens fall i Tjeckoslovakien är det kommunistiska tänkandet och förtrycket fortfarande verksamt.

Enligt Irons mening är dokumentärer som ”The Power of the Powerless” viktiga påminnelser om den totalitära regimen.

”Historien har visat att samhällen som misslyckas med att hantera tidigare orättvisor är tragiskt förutbestämda att upprepa samma misstag. Speciellt benägna för nedgång verkar vara sådana där friheten tas för given.”
– Cory Taylor, regissör av ”The Power of the Powerless”

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18468/