Jemens president vill ha vapenvila
Jemens president Abd Rabbu Mansour Hadi har bett den saudiledda alliansen som stöder regeringen i kriget mot rebellerna att inleda en sju dagar lång vapenvila den 15 december. (Foto: Hasan Jamali /AP/TT-arkivbild)


Jemens president Abd Rabbu Mansour Hadi har bett den Saudiledda alliansen som stöder regeringsstyrkorna att inleda en sju dagar lång vapenvila den 15 december.

Det framgår av brev från presidenten till FN-chefen och säkerhetsrådet. Den föreslagna vapenvilan sammanfaller med de FN-ledda fredssamtal som ska hållas i Genève.

Enligt breven ska vapenvilan förlängas automatiskt om den respekteras av motståndarna, de shiamuslimska Huthirebellerna.

Brevet, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, bekräftar tidigare uppgifter från FN:s sändebud i Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed. Denne sade att både Hadis exilregering och rebellerna förklarat sig redo att följa den fredsprocess som FN:s säkerhetsråd skissade i april.

Den Saudiledda alliansen har sedan i mars stött regimstyrkorna i striderna mot Huthirebellerna, som kontrollerar huvudstaden Sanaa. Tidigare FN-medlade fredssamtal har inte lyckats få slut på striderna.