Jemens president Saleh går med på att hålla val
En jemenitisk man går förbi al-Saleh moskén i huvudstaden Sanaa den 26 augusti 2011. (Foto: Mohammed Huwais/AFP/Getty Images)


Jemens president Ali Abdullah Saleh sade på måndagen att han hade kommit överens med oppositionsgrupper om att hålla riksomfattande val. Oppositionen vill att han ska avgå från sin post efter tre decennier vid makten, enligt rapporter i medierna.

Saleh, vars regim har utsatts för ständiga protester de senaste fem månaderna och nästan fört landet till randen av inbördeskrig, har fått medicinsk behandling på sjukhus i Saudiarabien efter ett ett försök att lönnmörda honom. Han gjorde ett uttalande från sjukhuset och sade att omröstningen bör ske inom kort, enligt statliga medier.

”Detta är en klar ståndpunkt som vi har tagit ställning till i tidigare initiativ, inkluderat Gulfstaternas samarbetsråds initiativ och ett uttalande från FN:s säkerhetsråd”, kungjorde han på Saba News hemsida.

En rapport från Reuters, som citerar en politisk källa, sade att Saleh har träffat en överenskommelse med oppositionspartierna om att hålla val inom tre månader. Makten kommer att överföras till vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Översatt från engelska