Jemenitiska präster varnar för jihad om USA skickar trupper till landet
Den jemenitiske radikale prästen Shejk Abdulmajeed al-Zendani, som av den amerikanska administrationen betecknas som en "global terrorist", talar under en presskonferens i Sanaa den 14 januari, 2010. (Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Getty Images)


En grupp muslimska ledare i Jemen utfärdade i torsdags en varning och sade att de kommer att starta jihad, eller heligt krig, om USA invaderar landet för att bekämpa al-Qaida, rapporterar Associated Press.

Prästerna tillhör Jemens prästförbund, vars överhuvud, den inflytelserike religiöse ledaren Shejk Abdulmajeed al-Zendani, är på USA:s lista över terrorister knutna till al-Qaida.

”Om något främmande land angriper eller invaderar landet eller orsakar störningar av militärt eller säkerhetsmässigt slag, är muslimernas söner skyldiga att verkställa jihad och slåss mot angriparna”, löd deras uttalande som undertecknats av 150 präster.

USA:s president Barack Obama sade i början av veckan att han inte avser att skicka marktrupper till Jemen utan stöder Jemens president Ali Abdullah Saleh i kampen mot terroristerna.

Carl Levin, ordföranden för amerikanska senatens militärutskott, sade emellertid på onsdagen att Pentagon borde överväga att göra al-Qaida-extremister till måltavlor i Jemen med obemannat beväpnat flyg, flyganfall eller hemliga operationer.

Pentagon ökade sitt militära bistånd till Jemen i år för att hjälpa till med utbildning av lokala säkerhetsstyrkor och ge ekonomiskt stöd till regeringen i landet vid Adenviken.

Jemen intensifierade under de senaste veckorna sina insatser mot militanta islamister genom att flytta fler trupper till östra delen av landet. Regeringen varnade också jemeniterna för att ”gömma några som helst al-Qaida-element” i sina hem.

Natten till i tisdags dödade säkerhetsstyrkor al-Qaida-ledaren Abdullah al-Mehdar, som gömde sig inne i ett hus i den bergiga delen av Shabwa-provinsen. Fyra andra gruppmedlemmar greps.

Den jemenitiska militären kämpar också mot rebellgruppen Houthi i norra delen av landet, och mot en separatiströrelse i söder.

I januari 2009 tillkännagav al-Qaida en sammanslagning av sin saudiska och jemenitiska gren och bildade en delvis oberoende front på den Arabisk halvön. Vissa analytiker varnade för att om al-Qaida inte hölls i schack i Jemen skulle landet snart bli ett nytt Afghanistan.

Den nigerianske mannen som anklagades för att ha försökt spränga en hemmagjord bomb på ett amerikanskt flygplan på juldagen, påstods ha blivit utbildad i al-Qaida-läger i Jemen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28018/