Jättarnas och änglarnas ö: Cornwalls historiska St Michael's Mount
Glasmålning i kapellet från 1100-talet. (Trevor Piper / Epoch Times)


Från 1659 till 1954, då The Mount överläts till The National Trust, var slottet privatägt av familjen St Aubyn. Familjen bor fortfarande kvar i slottets viktorianska flygel.

Rummen som står öppna för allmänheten tar oss med på en fascinerande resa genom historien och livet på slottet och ön. Mitt favoritrum är fyllt med gamla kartor som dokumenterar hur Cornwall och dess ortsnamn har förändrats under århundradena – här finns också en modell av St Michal’s Mount, som gjorts av champagnekorkar som tillverkats av butlern år 1932.

Utsikten känns imponerande om man står uppe på terrassen, där kan man se Marazions gyllene stränder, och bakom dem skymtar Cornwall. Ser man sedan ut över muren upptäcker man de otroliga subtropiska terrasserade trädgårdarna som klänger sig fast vid sidorna av klippan nedanför. Tyvärr var de inte öppna för allmänheten den här dagen.

Från terrassen kommer man in i det svala mörkret av The Priory chapel, som uppfördes omkring 1193 efter att The Mount tillägnats Benediktklostret Mont St Michel – The Mount’s franska kusin på andra sidan Engelska kanalen. Där kan man sitta i lugn eftertanke och titta på de färgglada mönstren som dansar på stenväggarna och som bildas av att solljuset glittrar genom glasmålningarna på fönstren. 

Genom att passera genom garnisonrummet, där det visas en full uppsättning med samurajrustningar, tar vi oss ut ur slottet och tillbaka till hamnen. Där hinner man precis dricka te och äta glass på Island Café, innan  båten tar oss tillbaka till fastlandet igen.

Då vi steg av vid Chapel Rock, hade vägbanken just börjat framträda och de våta kullerstenarna glittrade i den bleka solen.

Dagen därpå återvände vi till Marazionstranden. Det blåste mindre den dagen och solen sken och därför lyckades vi till och med ta en tur med trampbåten.

Översatt från engelska

För mer information om området och annat att besöka: www.marazionguide.com och www.visitcornwall.com. Lekplatsen nära Marazionstranden är fantastisk.