Japanska reportrar greps i Sichuan
Bråten efter ihoprasade klassrum i Juyuans mellanstadieskola nära staden Dujiangyan. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images).


Japansk media rapporterade nyligen att två journalister från japanska Kyodo News greps när de genomförde en intervju i Dujiangyanområdet i Sichuan, där jordbävningen ägde rum. Lokala myndigheter sade att de greps för att jordbävningen ”orsakat social instabilitet” och att de agerade med omsorg om reportrarnas säkerhet, att det inte var ett omhändertagande.

På morgonen den 3 juni hade runt 150 personer, däribland föräldrar till elever på Juyuans mellanstadieskola som dödades i jordbävningen, samlats i närheten av den lokala domstolen för att stämma skolan. Gruppen och polisen drabbade samman. Två japanska reportrar från Kyodo News var på plats för att intervjua föräldrarna. De omringades av polis och togs in i domstolsbyggnaden. Inom en timme släpptes de.

Att så många skolor rasade samman under jordbävningen hade att göra med deras dåliga byggnadsstandard. Föräldrarna ville stämma skolan.

Personal vid domstolen meddelade föräldrarna att de inte kunde ta emot stämningen. De rekommenderade att föräldrarna skulle ta sitt ärende till lokalregeringens appellkontor.

Enligt Financial News dog över 10 000 skolelever under jordbävningen på grund av sammanstörtande skolor. Media har emellertid förbjudits att rapportera om brister i skolornas konstruktion. En reporter från Guangdong som ville förbli anonym uppgav för Financial Times att regeringens förbud redan vidarebefordrats till reportrar. Den typen av order utfärdas vanligen av kommunistpartiets propagandadepartement på provins- och stadsnivå.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-5/71451.html