Japans premiärminister avgår
Japans avgående president Abe svarar på frågor vid en presskonferens i Tokyo den 12 september. (Foto: AFP/Toru Yamanaka)


På onsdagmorgonen svensk tid meddelade den japanske premiärministern Shinzo Abe att han väljer att avgå. Detta endast ett år efter att ha tillträtt posten.

– Jag omformade regeringen för att kunna driva igenom reformerna, men i den nuvarande situationen visar det sig vara svårt för mig att säkra folkets stöd och förtroende och med kraft kunna genomföra reformerna, sade Abe enligt tidningen Kyodo News.

Abes år som Japans premiärminister har kantats av motgångar. Flera av hans ministrar har fått lämna sina tjänster efter avslöjanden om pengaskandaler. En minister har begått självmord.

Trots att många spekulerat i hans avgång var det få som väntat sig att den skulle ske just nu.

– Tidpunkten är förvånande. Han sade att han kunde riskera sitt jobb för att driva igenom anti-terroristlagen, och jag vet inte varför han avgår innan han ens försökt, säger Koichi Haji, chefsekonom på NLI forskningsinstitut, till Reuters.

Abe säger att han tog beslutet
efter att ledaren för oppositionspartiet DPJ, Ichiro Ozawa, avböjt att träffas och diskutera uppdraget i Afghanistan. Detta avvisades dock av Ozawa som även sade att han är redo att träffa Abes efterträdare.

Avsikten med mötet sägs ha varit att söka oppositionens stöd med att förlänga insatsen i Afghanistan, som annars löper ut den första november i år. Ozawa meddelar att hans partis åsikt om att blockera en förlängning inte kommer att förändras i och med Abes avgång.