Japan startar två kärnkraftverk
Reaktorerna tre och fyra i Ois kärnkraftverk i Kansai Electric Power Co (Kepco), Oi i Fukui prefektur i västra Japan den 12 april. (Foto: Jiji Press/AFP/Getty Images)


Den japanska regeringen gav på söndagen order om att två kärnkraftsreaktorer ska återuppta driften, de första sedan den förödande jordbävningen och tsunamin den 11 mars, 2011.

Japan har aktiverat reaktorna tre och fyra på Ois kärnkraftverk i Fukui, rapporterade Japan Times.

”Eftersom vi har fått medgivande från prefekturens styre har vi beslutat att starta om Oianläggningens reaktorer, detta är regeringens slutgiltiga beslut”, sade premiärminister Yoshihiko Noda.

Beslutet har fått mycket kritik eftersom kärnkraften fortfarande är en mycket känslig fråga i Japan efter den förödande härdsmältan i Fukushima Daiichis kärnkraftverk efter jordbävningen.

”Premiärminister Nodas förhastade och farliga godkännande av omstarten av Ois kärnkraftverk ignorerar experternas råd om säkerhet och folkets vilja. Han riskerar Japans miljö, dess folk och dess ekonomi”, säger Junichi Sato, verkställande direktör för Greenpeace Japan, i ett uttalande.

Översatt från engelska