Japan står fast i frågan om Senkakuöarna
USA:s president Barack Obama träffade Japans premiärminister Shinzo Abe i Ovala rummet den 22 februari 2013. Abe sade att regional säkerhet blir allt svårare i Asien och Stillahavsområdet, och han erkände vikten av USA:s och Japans allians för att upprätthålla stabiliteten i regionen. (Foto: Kristoffer Tripplaar-Pool/Getty Images)


Japans premiärminister Shinzo Abe bekräftade suveräniteten av Senkakuöarna i Washington förra veckan och förklarade att man inte kommer att tolerera någon utmaning om Japans äganderätt till den lilla ögruppen.

”Ingen nation bör felbedöma kraftfullheten i vår beslutsamhet,” sade Abe vid Washingtons Center för strategiska och internationella studier (CSIS), efter mötet med USA:s president Barack Obama i Vita huset samma dag.

Kina har provocerande gjort anspråk på äganderätten till hela Sydkinesiska havet och delar av Östkinesiska havet, inklusive Senkakuöarna, kända som Daioyu-öarna på kinesiska.

Spänningarna ökade i september förra året när den japanska regeringen meddelade att man skulle köpa tre av de fem Senkakuöarna från privata ägare.

Offentliga demonstrationer mot Japan ägde rum i Kina, och en uppsjö av kineiska icke-militäriska fartyg sändes till området. De senaste provokationerna gällde att man skulle lägga en serie bojar i kinesiskt kontrollerade vatten nära öarna och öka antalet kinesiska militära och paramilitära fartygs patrullering i området.

Abe sade till Obama att han inte är intresserad av att trappa upp situationen med Kina.

”Jag förklarade att vi alltid har arbetat med den här frågan … på ett lugnt sätt”, sade han via en översättare. ”Vi kommer att fortsätta att göra det, och vi har alltid gjort det”, sade han.

Under CSIS-samtalen sade dock Abe att både historien och internationell rätt vittnar om Japans suveränitet över Senkakus, och han gjorde klart att vid varje utmaning kommer man att åberopa alliansen mellan USA och Japan.

”Vi kan helt enkelt inte tolerera någon utmaning vare sig nu eller i framtiden”, sade han och tillade att ”ingen borde någonsin tvivla på kraftfullheten i Japans och USA:s allians.”

USA har insisterat på att man inte tar ställning till territoriella tvister i regionen men har ändå offentligt erkänt Japans styre över Senkakuöarna.

”Vi motsätter oss alla ensidiga åtgärder som försöker undergräva Japans styre (i Senkakus),” sade tidigare utrikesministern, Hillary Clinton, förra månaden vid en presskonferens i Washington.

Vid det första asiatiska toppmötet under Obamas andra period, välkomnade president Obama Abe till Vita huset i fredags och bekräftade den starka relationen mellan de två länderna och dess betydelse för regionen.

”Japan är en av våra närmaste allierade, och alliansen mellan USA och Japan är den centrala grunden för vår regionala säkerhet och allt det vi gör i Stillahavsområdet”, sade Obama efter mötet.

Abe, medlem av det liberaldemokratiska partiet (LDP) och en stark förespråkare för banden mellan USA och Japan, var angelägen om att träffa Obama efter en stor valseger i december förra året som gav honom en andra tidsperiod som statsminister. Abe tvingades avgå på grund av hälsoproblem under 2007 efter att ha haft tjänsten endast ett år.

”Jag tror att jag med tillförsikt kan förklara att förtroendet och banden i vår allians är tillbaka,” sade Abe via en översättare efter mötet.

Enligt analytiker vid CSIS har Abe cirka 70-procentigt popularitetsbetyg i Japan, ett uppmuntrande tecken för ett land som har sett sex olika ledare sedan 2008.

Hans starka ekonomiska politik, döpt till ”Abenomics,” har fokuserat på ”finanspolitisk stimulans och penningpolitiska lättnader”, enligt analytiker, men medan positiva vinster har gjorts är det oklart hur länge de kommer att påverka.

”Marknaden har reagerat positivt på ”Abenomics”hittills, men hållbar tillväxt beror sannolikt på strukturella reformer för att öka konkurrenskraften”, skrev CSIS analytiker Michael J. Green, Matthew P. Goodman, och Nicholas Szechenyi i ett dokument om Abes besök.

Obama sade att de två ledarna diskuterade en rad multilaterala frågor, inklusive frågor som rör regional säkerhet.

”Vi hade förtroligt samråd om ett brett spektrum av säkerhetsfrågor, i synnerhet om våra farhågor om provokativa åtgärder som har vidtagits i Nordkorea och vår beslutsamhet att vidta kraftfulla åtgärder som svar”, sade Obama.

Abe sade att säkerheten i Asien blir allt svårare, och han menade inte bara Nordkorea.

”Vi måste skapa ordning i denna region baserad på samarbete mellan våra två länder för att säkra det fria havet och för att säkra ett område som styrs utifrån lagar, inte utifrån styrka”, sade han i Vita huset via en översättare .

Med hänvisning till Senkakus betonade Abe återigen vikten av alliansen mellan USA och Japan.

”Vad gäller Sydkinesiska havet och Senkakuöarna är vi överens om att själva förekomsten av alliansen mellan Japan och USA är en stabiliserande faktor som bidrar till fred och stabilitet i regionen”, sade han.

Översatt från engelska.