Japan sköt ned testmissil
Sydkorea på alerten vid byn Panmunjom i den demilitariserade zonen som separerar Nord- och Sydkorea efter rapporter om test av missilmotorer på en ny Nordkoreansk avfyrningsanläggning (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Japansk militär lyckades den 17 september skjuta ned en testraket i en övning tillsammans med USA. Övningen skedde efter rapporter den 15 september om att Nordkorea har testat nya missilmotorer av typen Taepodong-2. 

Övningen ingick i Japans senaste steg i den försvarsplan som antogs 1998 när Nordkorea chockade sin granne genom att avfyra raketer över landet till Stilla havet. 

Nordkorea kom i sexpartssamtalen i februari 2007 överens om att ge upp sitt kärnvapenprogram för att i gengäld få bistånd. Men processen har präglats av bråk med USA som inte vill ta bort landet från listan på terroristnationer. USA kräver att få skicka inspektörer till Nordkorea. 

Sydkoreas försvarsminister Lee Sang-hee bekräftade den 11 september att en ny missiltestanläggning i Dongchang-li, Pyonganprovinsen, är klar till 80 procent, skriver koreanska The Chosun Ilbos. 

Rapporter om nya tecken på att Nordkorea håller på att förnya sitt gamla missilprogram kom i samband med förra veckans spekulationer om ledaren Kim Jong Ils hälsa. 

http://en.epochtimes.com/n2/world/north-korea-tests-missiles-4291.html