Japan skickar ambassadör tillbaka till Sydkorea
Sydkoreanska demonstranter saluterar nationella flaggor under en demonstration framför den japanska ambassaden i Seoul den 17 Augusti 2012 och fördömde Japans anspråk på den lilla kedjan av Seoul-kontrollerade klippiga öar, vilka kallas Dokdo i Korea och Takeshima i Japan. (Foto: Jung yeon-Je/AFP/Getty Images)


Japan har skickat sin ambassadör till Sydkorea då han kallades hem på grund av en diplomatisk tvist över en liten ögrupp i Japanska havet.

Masatoshi Muto kommer att skickas tillbaka till Seoul på obestämd tid, rapporterar BBC. Han kallades hem efter ett överraskande besök till öarna, kända som Dokdo i Korea och Takeshima i Japan.

Japans premiärminister Yoshihiko Noda bad Sydkorea att ta tvisten till Internationella domstolen, enligt tidningen Asahi Shimbun. På tisdagen sände Tokyo ett brev till den sydkoreanska regeringen angående tvisten, men Seoul vägrade.

”Det är inte värt vår uppmärksamhet”, sade Cho Tai Young, en talesman för utrikesministeriet, enligt tidningen. ”Vi kommer att vidarebefodra vårt mångåriga ställningstagande i tydliga ordalag skriftligen till Japan .”

Utrikesministern Kim Sung Hwan sade också att Sydkoreas ”ståndpunkt är att det inte bör finnas några territoriella tvister angående Dokdo eftersom Dokdo är vårt territorium”, rapporterade tidningen Chosun Ilbo.

De steniga, obebodda öarna ligger nära vad som sägs vara rika fiskevatten och kan innehålla stora fyndigheter av naturgas.

Under 2012-års sommarspel blev en sydkoreansk fotbollsspelare, som hjälpte sitt lag att vinna brons, förhindrad att delta i prisutdelningen efter att han höll upp en skylt där det stod ”Dokdo är vårt land”, med hänvisning till den diplomatiska tvisten.

Översatt från engelska