Japan planerar massivt solkraftverk
Solkraftverket Ukishima i staden Kawasaki, Japan, den 25 augusti 2011. (Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)


Japan har som målsättning att öppna ett gigantiskt nytt solkraftverk i Tomakomai på den nordliga ön Hokkaido, vilket skulle bli det största i landet, enligt lokala rapporter.

Som en följd av jordbävningskatastrofen och dess konsekvenser i Fukushima i mars förra året, stänger Japan ner alla utom ett av sina kärnkraftverk i sitt sökande efter alternativa sätt att producera energi.

Softbanks systerbolag, SB Energy Corp., kommer att stå för planeringen av solkraftverket vilket beräknas få en genomsnittlig elproduktion på 200 000 kilowatt och en maxproduktion på 340 000 kw för 100 000 hushåll, rapporterar Kyodo news.

Softbank tillkännagav förra månaden att man kommer bygga solkraftverk i prefekturerna Kyoto Gunma och Tukushima. Dessa anläggningar kommer emellertid vara små i jämförelse med det planerade Tomakomai-komplexet, säger nyhetsbyrån.

Det har ryktats om att några av reaktorerna i Japan, ett av de mest kärnkraftsberoende länderna i världen, återigen kommer att sättas igång för att möta landets behov av energi i sommar.

Premiärminister Yoshihiko Noda har emellertid kortsiktigt satt punkt för diskussionen och menar att hans kabinett och Japan behöver mer tid för att starta upp reaktorerna igen.

– Premiärministern har instruerat mig att sammanställa en standard som tar i beaktande analyserna av orsakerna till Fukushima-katastrofen, samt en säkerhetsstandard även om den enbart är temporär, sade handelsministern Yukio Edano enligt Reuters.

Artikeln på engelska.