Japan förbereder nya strategier för Fukushima
Masataka Shimizu, VD för Tokyo Electric Power Co (Tepco), svarar på frågor under ett möte i överhuset i Tokyo den 13 maj. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Japanska myndigheter säger att man måste förbereda en ny plan för att kyla ner reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi efter att nyligen ha upptäckt en stor samling radioaktivt vatten på undervåningen i reaktor nr 1 som skadades svårt av både jordbävning och tsunami den 11 mars i år.

Upptäckten förstärker misstanken om att inneslutningskärlet  av reaktor nr 1 — en koppformad stålkonstruktion i vilken tryckbehållaren står — är skadat och läcker ut radioaktivt vatten.

Bakslaget, som uppdagades i helgen, har pressat den japanska regeringen att omforma sin ursprungliga plan att få reaktorn under kontroll. Fokus har nu istället hamnat på att hantera den stigande ansamlingen radioaktivt vatten.

En del experter befarar att det radioaktiva vattnet hotar grundvattnet och Stillahavskusten. 

Trots regeringens
ställningstagande vill ägarna till kärnkraftverket, Tepco, hålla sig till sitt ursprungliga mål att föra Fukushimas reaktorer till ett stabilt läge, känt som ”kall nedstängning”, i januari nästa år.

Medan Tepco förväntas uppdatera sin tidsplan för stabilisering av reaktorerna, sade den japanske premiärministerns rådgivare Goshi Hosono på söndagen i en tv-intervju att regeringen kommer att tillkännage sin egen plan för kärnkraftverket på tisdagen den 17 maj.

– Vi vill bevara tidsplanen men samtidigt måste vi ändra vår egen inställning, sade Hosono enligt Reuters.

Förutom läckan av radioaktivt vatten på undervåningen, har flera andra nya detaljer också släppts gällande reaktor nr 1.

I en analys som publicerades på söndagen den 15 maj säger Tepco att man uppskattar att kärnbränslestavarna inne i reaktorns tryckbehållare — den cylindriska behållaren som innehåller bränslestavarna — smälte och föll till botten av behållaren i ”ett relativt tidigt stadium efter att tsunamin slagit till.”

”Vad beträffar reaktorhärdens status (reaktor nr 1) tror vi att är det inte sannolikt skulle medföra ändring av läget i situationen eftersom bränslet har genom sprutning av vatten kylts stabilt ner”, står det i ett optimistiskt pressmeddelande från Tepco.

Tepco sade att man kommer att utföra liknande analyser för reaktorerna 2 och 3.

Översatt från engelska