Japan befarar förtäckt missiltest från Nordkorea


Nordkoreas planer att skicka iväg en satellit har inte gått Japan obemärkt förbi. På fredagen meddelade Japan att att man är beredd att skjuta ner varje hotande föremål som faller ner mot deras territorium. Man befarar att det handlar om ett förtäckt missiltest.

Nordkorea har meddelat att man planerar att skicka upp en satellit mellan den 4:e och 8:e april. Detta utgör en utmaning för USA och den nye amerikanske presidenten Barack Obama som ser det som ett förtäckt missiltest, skriver Reuters.

Japans chefskabinetts sekreterare Takeo Kawamara, har vid en presskonferens sagt att Japan har laglig rätt att försvara sig mot alla attacker mot landet som hotar säkerheten. Från sydkoreanskt håll har utrikesministern sagt att varje avskjutning skulle vara i strid med säkerhetsrådets resolution.

Nordkorea har meddelat att avskjutningen kommer att ske under dagtid och att startraketen kommer att falla ner i Japanska sjön eller Stilla Havet enligt IMO (International Maritime Organization). Enligt Reuters har Nordkorea hävdat att de skickar iväg en kommunikationssatellit in i en omloppsbana, och att de har rätt att göra det enligt sitt eget rymdprogram. USA, Sydkorea och Japan har sagt att de inte kan se någon skillnad mellan en satellituppskjutning och ett missiltest eftersom de använder samma raket, Nordkoreas långdistansmissil som kallas Taepodong-2 och har en räckvidd ända till Alaska. 

Den enda gång som Nordkorea testat Taepodong-2 var 2006. Då misslyckades försöket alldeles efter avfyrningen. De FN sanktioner som infördes efter år 2006 förbjöd ytterligare missiltester.

På grund av hotet från Nordkorea har flygbolag i de berörda områdena lagt om sina flygrutter under den aktuella tidsperioden.