Jan Björklund folkpartiets nye ledare
Björklund menar att regeringen bör lägga mer kraft på att bättre förklara för folket varför man fattar de beslut man gör. (regeringen.se)


Under fredagen valde folkpartiets landsmöte Jan Björklund till sin nye partiledare.

Björklund sade på eftermiddagen att han är glad och stolt och att han känner ödmjukhet inför det nya förtroendet. Enligt Björklund handlar den nya rollen som partiledare om att kunna lyssna och samtidigt kunna leda.

Björklund riktar en del kritik mot vänsterblocket och kallar Perssons verksamhet för ”mycket snack, liten verkstad.” Samtidigt vänder han på det och frågar sig om den nya regeringen ägnar sig åt för lite snack och för mycket verkstad. Han menar att regeringen bör lägga mer kraft på att bättre förklara för folket varför man fattar de beslut man gör.

– Vi redovisade åtgärderna före valet, men ändå kommer kritik när det sker. Många av de viktiga åtgärderna är politiskt jobbiga – de gör vi först, sade han.

I sitt anförande hänvisade Björklund till Konjunkturinstitutet som förutspår att Sverige 2009 kommer att ha fler människor i arbete än någonsin tidigare i svensk historia. Enligt Konjunkturinstitutet kommer 70 000 fler människor att ha jobb än om man stannat kvar vid den gamla politiken.

Med förhoppningen om att väljarnas välkomnande armar behåller sig starka även när det blåser storm, avslutade Björklund med att säga:

– Jag kan bara lova en enda sa; jag ska göra mitt bästa. Om det räcker får vi se.

Imorgon klockan 11 ska Björklind officiellt presentera sina tankar om Sveriges utveckling.