Jämn toppstrid i Allsvenskan
Anders Svensson, här i en Europa League-match i oktober 2013, gjorde Elfsborgs mål i den oavgjorda matchen mot IFK Göteborg den 24 september. Foto: Bobbo Lauhage /EuroFootball/Getty Images


IFK Göteborg spelade på torsdagkvällen oavgjort mot Elfsborg på bortaplan i Borås. Göteborg gick därmed upp i serieledning i årets Allsvenska i fotboll.

Med fem omgångar kvar att spela av Allsvenskan ser guldstriden alltmer ut att handla om tre lag. En poäng för IFK Göteborg efter 1-1 mot Elfsborg innebar att göteborgarna gick upp i serieledning – på samma poäng som IFK Norrköping och AIK men med klart bättre målskillnad.

De 16177 åskådarna på Borås Arena fick se avvaktande och chansfattigt spel i 86 minuter. I 87:e minuten tände matchen till när veteranen Anders Svensson nickade in 1-0 för Elfsborg, som då tycktes gå segrande ur striden. På tilläggstid fick dock Göteborg en straff som Emil Salomonsson lugnt placerade in.

¬ Jättekul att göra ett viktigt mål. Jag kände mig säker på att straffen skulle sitta, sade Emil Salomonsson till C More.

Elfsborg tappade med det oavgjorda resultatet i praktiken chansen att ta hem guldet i årets Allsvenska. Boråsarna ligger på femte plats, åtta poäng efter ledarna.

Malmö FF, som betraktades som storfavorit inför årets Allsvenska och som nyligen kvalificerade sig till Champions League, riskerar att missa Europaspel nästa år. Laget parkerar för närvarande på fjärde plats i serien – sju poäng efter ledartrion.

Fem matcher återstår nu av serien och sista omgången spelas 31 oktober. AIK och IFK Göteborg möts i näst sista omgången – en match som kan bli en repris från 2009 då guldstriden avgjordes mellan just dessa lag.