"Jag kan känna det gudomliga"
Samuli Majamäki och Jui-Ching Hsia såg Shen Yun Chinese Spectacular i Tampere. (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


– Det är en vacker show. Jag respekterar verkligen det koreografiska arbetet, tekniken, dansen, alla strukturer de hade skapat och framförde. Som artist så vet jag att det är ett tufft arbete. De gjorde det väldigt bra och med hög kvalitet.

Samuli Majamäki är finsk musiker och producent från Eurajoki, tre timmars bilresa från Tampere. Han spelar slagverk i en duo, och uppträdde igår (lördag) i Tampere, under en turné i Finland. Som musiker föredrar Samuli levande musik. Detta var första gången han såg traditionell kinesisk kultur och direkt fick höra instrumentet erhu.

Jui-Ching Hsia är danslärare från Taipei, Taiwan, och bor nu i Eurajoki. I Taiwan undervisar hon i yoga och fridans. Hon tycker om den inre känsla som dans ger. Hon tänkte innan att denna show inte var något för henne, då hon inte är så förtjust i traditionell dans.

– I själva verket är jag väldigt berörd av det mod de har som framför föreställningen när de förmedlar sanningen, vad de [kinesiska regimen] har gjort mot folket i Kina.

Båda anser att just modet är det viktigaste som föreställningen innebär.

– Det är det som mest berört mig. Modet… jag vet att denna regering kan använda våld, sade Samuli.

– Det kom faktiskt några tårar. Jag kan känna hur mycket de satsar av sig själva i det hela, fortsatte Jui-Ching.

– Jag tycker energin är mycket bra. De kallar det för ”divine performing arts” [ö:a: divine kan översättas till ”gudomlig”] – jag kan känna det gudomliga, sade Jui-Ching, och Samuli instämmer.

Jui-Ching gillar “Vattenärmar”, de långa tygärmarna som dansarna svänger i luften.

– Den traditionella dansen är väldigt feminin, sade Jui-Ching.

– I alla gamla kulturer är skillnaden mellan det manliga och kvinnliga mycket klar. Det är bara nu i vår globala västdominerade tid som ”de” försöker föra det ihop – men de kan aldrig ta bort det faktum att det är två skilda väsen/skapelser.

Det är första gången som Jui-Ching är i Finland. Hon är konststuderande och reser tillbaka till Taiwan inom en månad. Hon gillar Finland och den finska naturen.

– Min skola är omgiven av skog. På Taiwan har vi inte naturen så nära. Jag tycker att i Finland är naturen väldigt ren.

En annan skillnad mellan Finland och Taiwan är enligt Jui-Ching hur pratsamma människor är.

– Det finska folket pratar inte så mycket. Taiwaneserna pratar mycket, sade hon med ett skratt.

Hon har varit i Tibet och Mongoliet, vilket hon tyckte mycket om. Hennes far kommer från Fastlandskina, men där har hon aldrig varit.

– Jag tror kineser är mer reserverade. Taiwaneser är vänligare och mer lättillgängliga. Jag tror det beror på politiken i Kina.

Om Jui-Ching och Samuli skulle få en biljett var till Shen Yun Chinese Spectacular för att ge till någon i världen, till vem skulle de ge den?

– Till Kinas president, sade Jui-Ching.
– Till presidentens hustru, sade Samuli.