"Jag har förstått mer av Kinas kultur"
Jag har förstått mer av Kinas kultur, sade en gymnasieskoleelev som hade flyttat till Sydney från Shatley och hennes vän (Foto: The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts med bas in New York gav en show i Sydneys Parade Theatre på söndag den 19 april. Genom sina föreställningar gav Shen Yun australierna en smak av traditionell kinesisk kultur.

I publiken fanns en gymnasieskoleelev från Fastlandskina som varit bosatt i Australien i cirka 1,5 år. Hon tittade på showen med vidöppna ögon och sade att Shen Yun-artisterna hjälpte henne att förstå förfäders kultur.

– Jag har förstått mer av Kinas kultur, historia och nutid. När jag var i Kina, var jag väldigt oklar över dessa saker, eller hade en viss förståelse men inte särskilt djup. Efter att ha tittat på den här showen har jag en bättre, djupare och högre förståelse, sade hon.

– Jag är fortfarande ung och därför älskar jag berättelser. Exempelvis Jigong [Munken Jigong kidnappar bruden] och Mulan [Mulan går ut i striden]. Jag förstår deras [betydelse]. I Kina har jag hört dessa berättelser. Men detta är ett annorlunda sätt att berätta dem. Innan hade jag bara stött på Mulan i teckningarna. Nu har jag en mycket djupare förståelse för kultur. Det är för första gången jag har mött den på det här sättet. I Fastlandskina har man bara en stelbent väg att gå men från utlandet betraktat kan du förstå en del frågor från många vinklar, säger hon.

Den unga kvinnan lämnade föreställningen med en djupare förståelse för sitt lands kultur och historia.

En annan person bland publiken var Goydin, en mjukvarudesigner inom IT-branschen och hans kinesiska fru, som arbetar med personalfrågor. De båda uppskattade showen mycket efter att ha sett den.

– Jag tyckte verkligen mycket om den. I allmänhet tycker jag om många aspekter i den kinesiska kulturen, så jag uppskattar dans, både klassisk och traditionell, och jag tycker om kinesisk poesi, givetvis i översättningar. Tyvärr kan jag inte läsa kinesiska, men jag tycker om språket, sade Goydin.

– Enligt mitt tycke var koreografin mycket väl arrangerad. Jag tror jag hörde budskapet som artisterna försökte framföra, tillade han.

Goydin tyckte om hela föreställningen.

– Jag tror att urvalet av sånger var väldigt bra. Jag gillade den första artisten, kvinnan som sjöng, [Pi Ju, sopran som sjöng ”Tveka inte längre”] … Jag njöt verkligen av musiken och av alla rörelserna och av kombinationen av musik och dans. Jag försöker inte analysera någonting men jag tycker om harmonin som föreställningen tog med sig till oss.

Goydin  tyckte att föreställningen gav honom mer än han väntat sig och att reklamen var sanningsenlig.

– Jag riktigt njöt av den. Den är nästan vad jag förväntade mig men kanske ännu mer! Jag är mycket imponerad av färgerna och vitaliteten i showen. Och jag älskar historia, den del av deras historia och deras kultur som visas genom dansen. Den är ganska spektakulär. Vad kan jag säga? Vi verkligen njuter i kväll, sade han småskrattande och såg ut att vara ganska nöjd med sig själv för att har fattat beslutet att komma.

Shen Yun använder också avancerade animerade bakgrunder som skildrar olika scener under varje nummer vilket ger en ny och intressant visuell upplevelse för publiken.

– Detta är mer som ett stiliserat landskap. Jag har aldrig sett något liknande där man har integrerat rörlighet [i sådan form] i uppsättningar. Man har den statiska bilden och sedan har man gestalter som flyter och vågor som rör på sig. Mycket, mycket smart! Jag är mycket imponerad, faktiskt! Han småler förbluffad när han säger det.

– Jag ser det som en helhet. De har lyckats sätta ihop så många komponenter och göra det till en sådan vacker sak att titta på. Dansen är fantastisk, sången är fantastisk. Den är helt enkelt en allsidig underbar upplevelse.

Shatley, som arbetar som finansrådgivare kom med en vän, en pensionär som är sångare i en a capella grupp. Han sade att showen var ”helt enkelt utmärkt”.

Shatley anslöt sig till konversationen genom att kort säga: ”Förtrollande”.

– Dräkternas beskaffenhet och färg, det livliga sättet som man dansar och uttrycker sig på, deras sätt att hålla kroppspositioner och handgester, och kvaliteten på sällskapet – ganska många saker. … Det var verkligen mycket bra. Det är helt enkelt utmärkt, fortsatte Shatleys vän.

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts 2009 världsturné. För mer information besök www.ShenYunPerformingArts.org

Översatt från: