Jackson och Del Toro filmar Tolkiens Hobbiten
En kvinna tittar på de olika karaktärerna ur filmen "The Lord of the Rings" i en utställning som visades 2007 i Potsdam, östra Tyskland. (Foto: Michael Urban/ AFP/ DDP)


J R R Tolkiens bok Hobbiten blir film. Peter Jackson (producent och manus) och Guillermo del Toro (regissör) samarbetar i detta nya storfilmsprojekt från New Line Cinema och MGM.

Guillermo del Toro är ny i sammanhanget och tar över regissörsstolen som Peter Jackson hade igenom hela The Lord of the Rings trilogin. Men vilka skådespelare som kommer att få de stora rollerna är det ännu mycket hysch hysch om.

Rykten som surrar på nätet säger att Bilbo kommer att spelas av Martin Freeman (The Good Night, 2007) och Gandalf av Ian Mckellen (The Lord of the Rings-triologin, 2001, 2002, 2003), men inget är ännu klart så det kittlar fortfarande i spekulationsnerverna.

Boken Hobbiten, eller Bort och hem igen, som var den första svenska titeln för boken som J R R Tolkien gav ut 1937, sjutton år före Sagan om ringen.

Den handlar om hobbiten Bilbo, som tillsammans med trollkarlen Gandalf och en hop dvärgar ska överlista draken Smaug och ta hans dyrbara skatt. Samtidigt som jakten pågår träffar Bilbo varelsen Gollum som bor i en håla i berget. Under en gissningslek lyckas han vinna en ring som kan göra bäraren osynlig. Det är den ring vi senare får följa i The lord of the Rings-filmerna.

I en intervju med REELZ Channel säger Guillermo Del toro:

–  Det kommer att bli två filmer, den första filmen bygger på boken Hobbiten rakt av, medan den andra filmen kommer att vara som en brygga över till ”The Lord of the Rings-triologin”.

Guillermo Del toro säger också att de två hobbitfilmerna ska fungera tillsammans med The Lord of the Rings-triologin som en musikalisk symfoni.

Enligt New Line Cinema kommer den första delen att visas på biograferna 2011 och den andra året därpå. Vad gäller tvåan är inget definitivt, antingen kommer den att vara sista halvan av Hobbiten eller en blandning av den och The Lord of the Rings och lite annat, vem vet? Kanske bara Guillermo del Toro och Peter Jackson.

Tills dess får vi njuta av alla hemgjorda Hobbit-trailers på You tube och spekulationer på nätet innan vi får avnjuta de riktiga filmerna.