Jack Kerouacs On the Road blir film
Äntligen får Francis Ford Coppola sitt livsprojekt "On the road" visat på vita duken. (Foto: AFP / Robyn Beck)


Jack Kerouacs bok ”On the road” har länge varit på gång att bli film. Ända sedan 1970- talet har Francis Ford Coppola tänkt göra film av boken. Coppola har haft rättigheterna till filmen sedan 1979. Nu har inspelningen påbörjats och premiär väntas i år 2011.

Jack Kerouac skrev boken på tre veckor på en rulle papper fastsatt på skrivmasken. Boken kom ut 1957 och skildrar ett gäng rebelliska ungdomar på väg någonstans i livet.

Att filmen görs först nu beror på att Coppola inte tidigare har hittat rätt manusförfattare och regissör, men nu verkar allt ha fallit på plats. Manuset är skrivet av Jose Rivera som tillsammans med Tim Sullivan skrev manuset till ”Letters to Juliet”. Regissör är Walter Salles som regiserade ”Diary from a motorcykel”.

En låg rad kända och erkända skådespelare ska vara med och gestalta filmens olika karaktärer. Brittiske Sam Riley, som fick sitt genombrott 2007 i filmen ”Control” där han spelade sångaren Ian Curtis i popbandet Joy Division, gör en av nyckelrollerna tillsammans med bland annat danskättade Viggo Mortensen som gjorde sig världskänd i trilogin ”Sagen om ringen”. En annan välkänd skådespelare som har en stor roll i filmen är Kristen Stewart från ”The Twilight Saga”. 

Andra välkända namn är Kirsten Dunst från Spidermanfilmerna och Garrett Hedlund som senast var med i filmen ”Tron Legacy”

Enligt filmsidan IMBD kommer filmen få premiär under 2011.