Ja till kontroversiell avlyssningslag


Riksdagen röstade på onsdagskvällen igenom den kontroversiella lagen om signalspaning, FRA-lagen kallad, som innebär genomsökning av all tele- och datakommunikation över Sveriges gränser.

Tidigare på dagen återremitterade riksdagen förslaget till Försvarsutskottet för vissa förbättringar av det starkt kritiserade integritetsskyddet. Under dagen demonstrerade en folksamling utanför riksdagshuset och i debatten inför beslutet har många kritiska röster hörts.

Bland annat har internetföretag som Google sagt att de inte kommer att placera några servrar i Sverige om förslaget går igenom. Lagen medger att Försvarets Radioanstalt, en civil organisation som arbetar på uppdrag av regeringen och Säpo, får läsa av den digitala trafiken i form av exempelvis e-post, efter vissa sökbegrepp. Ett av de tillägg för som gjordes under gårdagen innebär att en domstolsliknande nämnd ska fatta beslut om sökbegrepp rörande privatpersoner.

Fredrick Federley (c) och Annie Johansson (c) hade drivit hårt offentligt motstånd mot lagförslaget och ämnade rösta nej, vilket bidrog till återremissen, men röstade senare under dagen ja. Röstsiffrorna blev 143-138. 67 ledamöter var frånvarande.

Folkpartisten Birgitta Ohlsson lade ner sin röst med motiveringen att hon inte kunde gå emot sitt eget samvete. Partikollegan Camilla Lindberg var den enda i allianspartierna som röstade nej.

­Jag är så i grunden emot förslaget att förändringarna inte räckte för mig. Det var jag väldigt tydlig med i gruppen och med partiledningen, sade Camilla Lindberg till TT.

Vänsterpartisten Alice Åström är, liksom den övriga oppositionen, kritisk till den nya lagen. Hon menade att riksdagsledamöterna inte hunnit sätta sig in i förslaget och frågade varför det är så bråttom.

Det framfördes också kritik mot att de förändringar som gjordes under gårdagen inte påverkade förslagets kärna, utan enbart lade till lite mera kontroll av dem som kontrollerar medborgarna. Lagen träder i kraft 1 januari 2009.