Ivrig kinesisk entreprenör sätter affärerna främst
Lennart Ekdahl från TV4 frågar ut Luo Jingxing Koncernchef för Fanerdune, efter hans långa framförande där han antydde att han satsar på att bli Kalmar kommuns kommunalråd i framtiden. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Jinxing Luo är mannen som ska sätta Kalmar på kartan. Hans planer på att etablera ett stort handelscentrum för grossistföretag, exakt i mitten av östersjöregionen, är på god väg att lyckas. Miljö och mänskliga rättigheter i Kina är han dock inte intresserad av, säger han själv under ett seminarium för företagare den 22 november på Kalmar Statshotell.
 
Människorättsaktivister ser handelsutbyte med Kina som ett ypperligt tillfälle för Sverige att sätta press på kinesiska regeringen angående mänskliga rättigheter i Kina. Kommunledningen är öppen för det och berättar under ett allmänt möte i Kalmarsalen de 21 november senaste nytt från den pågående etableringen. De har pratat med representanter för både Amnesty och Falun Gong. Därigenom har de fått en bra beskrivning av problemen som finns i Kina. Kommunalrådet Johan Persson säger till åhörarna att Jinxin Luo har lovat kommunen att inte använda sig av barnaarbetare i projektet.
 
Luo fick igenom sitt affärsförslag med kommunen på endast tre dagar. Han har också lyckats få Kalmar kommuns representanter att åka till Kina två gånger och det har kommit delegationer med kineser till Kalmar i omgångar. Allt har hänt på tre månader, men Luo tycker ändå att projektet går för långsamt framåt och att det verkar krävas för mycket planering i Sverige för att genomföra saker.
 
Under kvällen för allmänheten uppmanar affärsmannen Luo åhörarna att köpa aktier i projektet och stödja hans arbete.
 
– Ni ställer väl upp?, ropar han.
 
– Ja, svarar publiken tvekande.
 
– Ni ställer väl upp!?, ropar han lite högre igen.
 
– Ja!!, svarar alla med mer eftertryck.
 
Dagen efter, onsdagen den 22 november, kommer företagare som är intresserade av handel med Kina. De har kommit för att lyssna på Jinxing Luo, men även på andra inbjudna gästtalare med erfarenhet från arbete eller företagsetablering i Mittens rike. Åhörarskaran uppmanas hjälpa honom att få igenom alla förslag, så att allt ska gå fortare med arbetet.
 
Luo ger tyvärr inga förhoppningar när det gäller att ta hänsyn till miljö eller mänskliga rättigheter. Under seminariet ställer moderatorn och den mångårige journalisten, Lennart Ekdahl från TV4, frågor till Jinxing Luo via tolken Ping.
 
L E till Ping: – Vilar projektet på ”Luos” personliga entusiasm?
 
Ping: – Inte bara hans privata, utan även på hans kinesiska affärskollegors.
 
L E till Ping: – Kan de förstå hans affärsidé och tycker de den är bra?
 
Luo: – De tyckte att den var en utmärkt idé… men det här är inget stort projekt i Kina!
 
L E: – Går det att skilja på affärer och politik i Kina?
 
Luo: – Vi är väldigt fria i Kina och har inget med politik att göra!
 
L E: – I Sverige är inte affärer och politik skilda åt, de lägger sig i mycket, är du medveten om det?
 
Luo: – Har inte upplevt det.
 
L E: – I Sverige kommer du få mycket frågor från journalisterna och de är också fräckare här, är du beredd på att få knepiga frågor från journalister? Frågor om till exempel miljö och mänskliga rättigheter?
 
Ping: – Han är jätteupptagen, och bryr sig inte om kritik.
 
Luo: – Jag bryr mig inte om det, jag vet inte så mycket, och är inte heller intresserad. Mitt företag är det enda jag bryr mig om. Jag bryr mig bara om affärer.
 
Kommunalrådet Johan Persson anar inte oråd och ser de positiva sidorna överväga eventuella avigsidor. Han ser etableringen som en chans att få fler invånare i Kalmar och en levande framtid för de unga så att de stannar kvar efter skolgång. Fler företag och turister till den gamla staden, tror han också att det ska medföra.
 
Ingen vet om Jinxing Luo har täckning för sina affärer ännu, eftersom man i Kina inte använder sig av några offentliga redovisningar.


Luo lockar de kinesiska företagarna med att få bo så här trevligt om de väljer att komma till Sverige och arbeta.

Luo lockar de kinesiska företagarna med att få bo så här trevligt om de väljer att komma till Sverige och arbeta.


Reza är egen-företagare i Kalmar och undrar hur svenskarna kommer att uppleva 3 000 kineser när han som en av få Iranier i Kalmar får glåpord att de är för många.

Reza är egen-företagare i Kalmar och undrar hur svenskarna kommer att uppleva 3 000 kineser när han som en av få Iranier i Kalmar får glåpord att de är för många.