Italienska taxichaufförer har hamnat i blåsväder i Tyskland
Väntande italienska taxibilar. Två chaufförer har gripits i Tyskland anklagade för medhjälp till illegal invandring. (Foto: Frederico Rostagno /Shutterstock *)


Ingen vanlig taxiresa var kanske tanken hos den tyska polisen när de började undersöka italienska taxichaufförer som skjutsade utländska passagerare över gränsen förra året. Det påstådda brottet de anklagas för är medhjälp till illegal invandring.

Nyligen uppmärksammades problemet igen när två taxiförare från regionen Veneto greps. De stoppades vid den tyska gränsen med minst 25 invandrare med syriskt ursprung. Vid en kontroll visade det sig att de var illegala invandrare.

Nyheten, som rapporterades av de lokala tidningarna Il Giornale di Vinceza och Il Mattinor di Padova, är de tyska myndigheternas senaste aktion i en rad gripanden och anhållanden. Enligt Il Giornale di Vinceza, blev minst fyra personer handfängslade i Tyskland anklagade för medhjälp till illegal invandring. Även fast de är försatta på fri fot kommer de bli tvungna att inställa sig för rättegång i en tysk domstol.

Det italienska konsulatet
i München bekräftade händelsen i ett uttalande och uppskattar att 50 till 60 italienare var inblandade. ”Det är många som har stoppats, inte alla under den sista tiden utan under de senaste månaderna. De inblandade chaufförerna handlade oftast i god tro och skjutsade folk som inte var bosatta i Italien och inte omfattades av Schengenavtalet”.

Illegal invandring till södra Italien har nått rekordsiffror under senare tid och landet har blivit en väg in i Europa så Italien är inte flyktingarnas slutdestination.

”Det är inte obligatoriskt att veta vem som stiger in i bilen”, sade Pierpaolo Campagnolo, ordförande för taxichaufförsförbundet i provinsen Vincenza. ”Visst har vi kört många av flyktingarna som finns i vår hemort, men om kunden uppför sig väl och betalar finns ingen lag som kräver att vi ska kontrollera deras identitet. Detsamma gäller för dem som hyrde en Pullmanbil (en större bil eller buss).

Konsulatet försöker tona
ner saken. De hävdar att det inte kan ses som en del av en organisation och det är en stor skillnad mot människosmuggling. Konsulatet lovar all hjälp till chaufförerna men påpekar att de inblandade måste stå till svars inför den tyska lagen.

För bara några veckor sedan anklagade den bayerske inrikesministern Joachim Hermann, den italienska regeringen för att inte göra tillräckligt för att kontrollera illegala invandrare som kommer till Europa.

”I många fall struntar Italien medvetet i att ta personuppgifter och fingeravtryck för att låta flyktingarna söka asyl i ett annat land”, sade han till nyhetsbyrån Deutche Presse-Agentur.

Europeiska regler kräver att det första land som flyktingarna kommer till ska ansvara för identifiering och bistå med eventuella asylansökningar. Det här är en procedur som blivit alltför betungande för Italien men det kan ändras genom ett direkt ingripande från Bryssel.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär för inrikesfrågor, har lovat starta en gemensam operation, Frontex Plus, för att stödja Italiens insatser att hantera tusentals flyktingar från Nordafrika och Mellanöstern, både logistiskt och ekonomiskt.

 

 

Översatt från engelska