Italienska kongressens dubbelansikte syns i organtransplantationsfrågan
Professor Franco Citterio är ordförande i Italian Society of Organ Transplantation, här under kongressen i Siena, Italien. (Foto: Konstantin Skabrin/Epoch Times)


Italian Society of Organ Transplantation (Sito) avslutade sin kongress i Siena i slutet av september. Läkare och andra yrkesgrupper delade med allmänheten i en känslig fråga. Å ena sidan är Italien en av de mest avancerade medicintekniska länderna i världen, å andra sidan är informationen bristfällig om de illegala organmarknader som blomstrar runt om i världen.

Talarna som avlöste varandra på scenen hade alla samma önskan: att ge organ till de cirka 9 000 patienterna på den italienska väntelistan.

– Vi skulle kunna göra mer. Vi ser att när folk får information ökar antalet donatorer, sade professor Franco Citterio, Sitos ordförande, under en intervju med Epoch Times.

Citterio mindes 20-årsdagen av Nicholas Greens död, en 7-årig amerikansk pojke som dödades av misstag av maffian i södra Italien, och föräldrars godhjärtade beslut att donera sonens organ, vilka räddade sju människor. Det spreds brett i media och donationerna ökade dramatiskt från den dagen och nådde 2 841 transplantationer år 2013 i Italien.

Förutom familjen Greens osjälviska handling utsattes kongressen för en mindre osjälvisk verklighet: Handeln med organ som styrs av länder där avrättade fångar och samvetsfångar används som en “bank” för att sälja organ på lokala eller internationella marknader.

Tiotusentals illegala organtransplantationer varje år

Enligt Sito sker minst 10 000 illegala transplantationer varje år, som är prissatta häpnadsväckande högt.  I Kina har regimen kontroll över sjukhus och medicinsk personal, där en njure kan vara värd 70 000 dollar. Avlägsnandet av organ från dödsdömda fångar går emot den etiska medicinska standarden. I oktober 2012 fastslog uttryckligen World Medical Association att ”i länder där dödsstraff praktiseras kan avrättade fångar inte betraktas som organ- eller vävnadsdonatorer”.

– Vi känner till situationen i Kina, [landet] har sanktionerats av International Society of Transplantation. Den kinesiska regeringen gjorde några uttalanden om att det aldrig skull hända igen. I själva verket verkar det som om så inte är fallet och det fortsätter att ske, sade professonr Citterio.

I november 2013 undertecknade Kina Hangzhou-resolutionen, som fick lovord i internationella medicinska kretsar. Den förklarade att organstölder från avrättade fångar var avslutad. Bara några månader senare, i mars 2014, uppgav kinesiska tjänstemän att Kina kommer att fortsätta att använda organ från fångar och att kropparna ska medräknas i det nya datoriserade organsystemet.

–I Kina dödas donatorerna”, sade läkaren Katerina Angelakopoulou talesperson för det italienska DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting).  Organisationen strävar efter att skydda den medicinska etiken som grundades 2007. DAFOH hade en monter på kongressen.

DAFOH ledande i kampanjen mot organsköd i Kina

DAFOH är ledande i den internationella kampanjen mot tvångsskörd av organ i Kina. Det var läkare som startade organisationen efter att människorättsadvokaten David Matas och den tidigare kanadensiske statssekreteraren David Kilgour gjort en undersökning. De publicerade boken ”Bloody Harvest” där de fastslår att minst 41 500 organ tvångsskördats mellan 2000 och 2005 från levande Falun Gong utövare, vilka utövar en meditativ metod som förföljs av den kinesiska regimen.

–Jag anser att det internationella samfundet kraftfullt måste fördöma och utöva påtryckning mot den här verksamheten, föreslog Franco Cittero och tillade att i Italien är väntetiden för en njure på en genomsnittlig väntelista 2 år, i Kina an det vara 1 till 4 veckor.

In March 2013, the Human Rights Committee of the Italian Senate approved a resolution against forced organ harvesting in China. Then, a coalition of Italian MPs was launched in about two months. “There are a dozen of MPs who have the desire to cooperate at an international level, so to stop this unethical practice in China,” said Doctor Angelakopoulou.

I mars 2013 antog kommittén för mänskliga rättigheter i Italiens senat en resolution mot tvångsskörd I Kina. Inom två månader lanserades en koalition av italienska parlamentsledamöter.

–Det finns ett dussin parlamentsledamöter som önskar samarbeta på internationell nivå för att stoppa denna oetiska praxis i Kina, Katerina Angelakopoulou.

Översatt från engelska