It-attack: Kina misstänks för intrång hos regeringskansliet
Eftersom intrång gjorts i många människorättsaktivisters e-postkonton, stängde Google sin censurerade sökmotor i Kina i mars. (Foto: Liu Jin / AFP)


För fem år sedan gjordes omfattande datorintrång hos regeringar och företag i västvärlden. I Sverige drabbades regeringskansliet och SAAB av ett allvarligt intrång i form av trojanattacker.

Enligt SVT:s Rapports källor larmades Säkerhetspolisen, Säpo, år 2005 om att något var allvarligt fel med it-miljön i regeringskansliet. Utredningar visade att allt tydde på att det var staten Kina som låg bakom intrånget i kansliets datorer.

Angriparna, som spårades till Kina, hade agerat för landets regering, ”alltså en statsunderstödd underrättelseoperation riktad mot ledningen i vårt land”, skriver Rapport.

Nyhetsredaktionen fick ta del av sex dokument när de frågade Säpo om historien stämmer. Dokumenten bekräftade trojanattacker och en polisanmälan visade att datorintrång utreddes 2006. Undersökningar visade att främmande hackare hade tagit kontrollen över datorerna och de kunde läsa all information.

Säpo bifogade också en tidningsartikel om ett liknande angrepp mot Storbritannien samma år, så Sverige var inte det enda land som utsatts för allvarliga trojanattacker på viktiga områden i samhället. It-angrepp ska även ha utförts mot SAAB och en rad andra västländer under samma period.

Enligt Rapport vill inte Regeringskansliet kommentera uppgifterna på grund av säkerhetsskäl.