Istanbul i kaos
Demonstranter flyr från vattenkanonerna vid sammandrabbningar med polisen den 31 maj. Protesten riktades mot att Geziparken skulle bli förstörd, den ligger vid Taksimtorget i Istanbul. (Foto: Bulent Kilic / AFP)


En fyradagars sittstrejk exploderade i våld mellan polis och demonstranter i Istanbul på fredagen. Strejken ville förhindra byggandet av ett köpcentrum i Geziparken som är en del av Taksimtorget i centrala Istanbul. Nu är protesterna riktade direkt mot regeringen.

Turkisk polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassorna som samlats för att förhindra att parkens träd fälldes. Några demonstranter hade satt upp tält men de revs och parken spärrades av.

Polisens ingripande utlöste stora protester under dagen och folk anslöt sig till demonstrationen som riktades mot regeringen. Polis sågs jaga bort demonstranter från torget.

– Det är verkligen otroligt. Vi befinner oss i en mycket svår situation, sade en av demonstranterna efter att hon hade utsatts för tårgas. Hon ville vara anonym.

Journalist Cuneyt Ozdemir skrev på sitt twitterkonto:

”Detta har försatt Istanbul i fullständigt kaos. Tusentals demonstranter slåss mot den turkiska polisen på alla gatorna som leder till Taksimtorget.

Istanbuls guvernör Huseyin Avni Mutlu sade vid en presskonferens:

”Vi känner till dessa grupper, vi vet deras agenda. Det har ingenting med miljörörelsen att göra.

Han gick inte närmare in på vem han trodde var ansvarig för kaoset.

Samtidigt hävdade Istanbuls borgmästare Kadir Topbas att byggnadsarbetena inte var relaterade till köpcentret utan att man flyttade bara träd i området för att utvidga den bilfria gatan.

Många använde sociala medier för att uttrycka sin ilska mot lokala medier för att dessa ignorerat eller förringat den kraft som polisen använde, och uppmanade användarna av sociala medier att kontakta internationella medier istället.


Protesterna spreds till Ankara och riktades mot premiärministern och regeringspartiet. Vattenkanon användes för att skingra demonstranterna, 31 maj. (Foto: Adem Altan / AFP)

Protesterna spreds till Ankara och riktades mot premiärministern och regeringspartiet. Vattenkanon användes för att skingra demonstranterna, 31 maj. (Foto: Adem Altan / AFP)

Starbucks, ett kafé som ligger vid Taksimtorget, kritiserades också på sociala medier för att de stängde sina dörrar för demonstranterna. Å andra sidan hade det femstjärniga hotellet Divan, som ligger nära parken, öppnat sina dörrar för demonstranter som försökte fly från tårgasen.

Politiker, artister, journalister precis som universitetsstuderande, akademiker och även fotbollsteam har anslutit sig till protesterna.

Den populära turkiska sångerskan Sezen Aksu bad tjänstemännen att handla med visdom och barmhärtighet på sin hemsida. Hon beskyllde regeringen för att använda våld mot sina medborgare istället för att lyssna och finna en lösning i samförstånd.

Cem Boyner affärsman och ägare till välkända varuhus i Turkiet skrev ett uttalande där han säger att han inte kommer att öppna någon butik i gallerian, som var protestens utgångspunkt.

Demonstranterna har organiserat sig via sociala medier och började samlas den 27 maj för att motsätta sig regeringens renoveringsprojekt där gallerian ingår. Köpcentret kommer att utformas som en kopia av Ottoman Artillery Barracks.

Enligt en rapport avslog dock en administrativ domstol Artillery Barrack-projektet.

När en demonstrant fick höra detta sade denne:

”Än se´n? Snöbollen har förvandlats till en lavin. Detta var sista droppen.”

Enligt media har protesterna också spridit sig till städerna Ankara, Izmir och Eskisehir.

Det har förekommit rapporter om skador och dödsfall men det är oklart hur många det rör sig om.


Den 1 juni fylldes Taksimtorget i Istanbul av tusentals demonstranter när polisen tog bort sina barrikader runt torget. (Foto: Bulent Kilic / AFP)

Den 1 juni fylldes Taksimtorget i Istanbul av tusentals demonstranter när polisen tog bort sina barrikader runt torget. (Foto: Bulent Kilic / AFP)

Översatt från engelska.