Israels premiärminister avgår
Den israeliske premiärministern Ehud Olmert tillkännager sin avgång som premiärminister, 30 juli 2008 i Jerusalem. (Foto: Avi Ohayon/GPO/Getty Images)


Premiärminister Ehud Olmert har tillkännagivit att han inte har för avsikt att kandidera för Kadima-partiet i primärvalet. Dessutom sade Olmert att efter valet av ordförande i Kadima kommer han att avgå som premiärminister för att låta den nya partiledaren skapa en ny regering snabbt och effektivt.

– Jag tror att det finns en bred bas för en sådan regering och den kommer att formas snabbt, sade Olmert.

Efter premiärministerns avgång måste presidenten utse en annan medlem i Knesset för att forma en regering och med största sannolikhet blir det från det största partiet Kadima. Om den utsedde Knesset-medlemmen misslyckas med att forma regeringen inom två månader kommer nya val att utlysas och den sittande regeringen kommer att fortsätta sitt arbete i ytterligare 90 dagar.

– Jag gör inte det här för att jag inte känner att jag klarar av mitt jobb, sade Olmert och tillade att han helhjärtat tror på sin förmåga att tjäna som premiärminister.

Olmert sade att han ville agera för det israeliska folkets bästa istället för att fokusera på sina egna privata rättsliga frågor då han innehar posten, för nationens skull kände han att han ville avgå.

– Jag älskar mitt land av hela mitt hjärta och jag är djupt tacksam gentemot alla Israels medborgare för att ni givit mig privilegiet att arbeta för er.

Olmert kritiserade även vad han kallade en smutskastningskampanj mot honom och menade de utredningar som gjorts av hans politiska motståndare i hans finanser och beteende på kontoret.

Under de senaste åren har det kommit flera anklagelser om att Olmert tagit emot mutor. Anklagelserna nådde sin höjdpunkt under de senaste månaderna i och med Talansky-fallet där det sades att Olmert mottagit kuvert innehållande icke tillkännagivna pengar. Efter Moshe Talanskys vittnesmål har dessa anklagelser allvarligt skadat Olmerts officiella image.

Premiärministern har stått orubblig i hävdandet av sin oskuld, vilken han säger sig kunna bevisa.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/olmert-stepping-down-as-israeli-pm-1935.html