Israels Olmert motverkar uppmjukning
Israels premiärminister Ehud Olmert håller presskonferens i Jerusalem den 18 mars 2007. Olmert hoppas på att det internationella samfundet fortsätter att bojkotta den nya palestinska regeringen. Han menar att Israels relation ansträngs av Abbas maktdelning med det islamistiska, terrorstämplade Hamas. Norge upphävde dock omedelbart bojkotten mot Palestinien. Sverige följer i frågan EU:s riktlinjer vilka kommer att meddelas senare. (Foto: AFP/Menahem Kahana)


Israel försöker hejda en uppmjukning av omvärldens taktik mot den nya palestinska regeringen. Sidor av samstyret kan inte ”accepteras av Israel eller det internationella samfundet”, hoppas premiärminister Olmert.

Vid den israeliska regeringens vanliga söndagsmöte i Jerusalem dömde Ehud Olmert ut den al-Fatah-Hamas-regering som palestinierna tillsatt kvällen före.

-Den nya regeringens plattform innehåller mycket problematiska element som inte kan accepteras av Israel eller det internationella samfundet, sade han.

-Vi förväntar oss att det internationella samfundet inte faller för den nya palestinska enhetsregeringen utan fortsätter på samma linje som förut genom att isolera denna regering, som inte accepterar kvartettens principer.

Olmert tänker fortsätta prata med president Mahmud Abbas, men varnar att deras relation ansträngs av Abbas maktdelning med det islamistiska, terrorstämplade Hamas.

Kapat bistånd

Hans kommentarer kom i skenet av en försiktig uppluckring av den hårda hållningen från USA, den fredsmäklande kvartettens tyngsta medlem.

-Individer som inte är medlemmar av utländska terroristorganisationer men som har poster i enhetsregeringen, dessa individer utesluter vi inte kontakt med, sade Micaela Schweitzer-Bluhm, taleskvinna för USA:s konsulat i Jerusalem.

Kvartetten – EU, FN, Ryssland och USA – kapade sitt bistånd till palestinierna sedan Hamas bildat regering efter sin valseger förra våren. Motiveringen var att Hamas vägrade avstå från våld, erkänna Israel och respektera gångna fredsavtal.

Den nya regeringen har representanter för Hamas, det mer måttfulla al-Fatah samt även småpartier och partiobundna. Premiärminister Ismail Haniya (Hamas) underströk i sitt tal i lördags att palestinierna även i fortsättningen har rätt att göra väpnat motstånd mot Israels ockupation – en formulering som Israel klassar som terrorism medan USA beskrev den som ”en besvikelse”.

Måndagsmöte

Norge däremot upphävde omedelbart bojkotten av palestinierna.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är ju till skillnad från Norge mer i händerna på EU:s hållning, och uttrycker sig försiktigt. ”Det är min förhoppning att vi ska kunna återuppta samarbetet”, förklarade han.

EU-ordföranden Tyskland förklarade i lördags att unionen kommer att bedöma regeringen efter hand. ”EU kommer noggrant att utvärdera den nya regeringens och dess ministrars plattform och handlingar”, hette det.

Omvärldens attityd förväntas klarna under den närmaste veckan. Redan på måndagen tar USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i Washington emot sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier och EU:s Javier Solana för att prata Mellanöstern. Och sedan ger sig Rice av på en ny diplomatisk rundresa, med stopp i Israel och Egypten samt på Västbanken.