Israeliska parlamentsledamöter ombads stryka sina namn från petition till FN
Israels parlament Knesset i Jerusalem den 15 oktober 2012. Efter påtryckningar från den kinesiska ambassaden drog tre parlamentsledamöter tillbaka sina underskrifter från en petition som kräver en oberoende granskning av olaglig organskörd i Kina. (Foto: Gali Tibbon/AFP/AFP/Getty Images)


Flera medlemmar av det israeliska parlamentet blev till en diplomatisk måltavla tidigare i veckan när den kinesiska ambassaden krävde att de drog tillbaka sina underskrifter från en petition.

Petitionen som skulle skickas till FN-högkvarteret i Genève uppmanade FN att skicka ett oberoende undersökningsteam för att undersöka illegal organskörd i Kina. Nio parlamentsledamöter skrev under petitionen, men några blev snabbt kontaktade av parlamentets politiska rådgivare, Oded Ben-Hur, som rådde dem att dra tillbaka sina underskrifter och skriva på ett brev med en ursäkt.

Enligt flera källor, som är insatta i frågan, agerar Ben-Hur på uppdrag av den kinesiska ambassaden. Tre av undertecknarna drevs att dra tillbaka sina underskrifter och stödet för petitionen.

Parlamentsledamoten Uri Orbach, som gav petitionen starkt stöd, sade att han undertecknade det för att han ”höll med om innehållet.”

– För mig är det bara rätt och riktigt, säger Orbach i en telefonintervju med Epoch Times. Jag är införstådd med ämnet, jag har läst om det.

Orbach berättade att han blev ombedd att ta bort sin underskrift och att det fanns ett brev med en ursäkt som skulle skickas till den kinesiska ambassaden, vilket han vägrade att underteckna.

– Jag kan inte skriva på något jag inte tror på, sade han om det ursäktande brevet och tillade att han inte förstod varför den kinesiska ambassaden skulle kräva en ursäkt.

– Be om ursäkt för vad? Bara för att någon är stark?

Organskörd

I mars 2006 berättade Epoch Times om de påtvingade organstölderna från levande människor i Kina. Främst från utövare av Falun Gong. Enligt Epoch Times källor har fängslade utövare vävnads- och blodtestats och fungerat som en gigantisk, levande organbank. När en patient på ett kinesisk sjukhus behövde ett organ togs ett passande organ vilket orsakade att personen dog.

I en rapport som publicerades i juli 2006, kom David Kilgour och David Matas fram till att anklagelserna var sanna. De uppskattar att under åren 2000 – 2005 ägde 41 500 organtransplantationer rum där den mest sannolika källan till organen var fängslade Falun Gong-utövare. Deras banbrytande arbete har sedan dess bekräftats av andra undersökare.

Trots att organtransplantationerna i Kina har minskat betydligt från sin höjdpunkt under 2005, görs fortfarande 10 000 transplantationer varje år. Matas tror att en stor del av dessa organ kommer från Falun Gong-utövare.

I juli 1999 beordrade den dåvarande chefen för det kinesiska kommunistpartiet Jiang Zemin, att Falun Gong skulle utrotas. Uppemot 100 miljoner kineser hade börjat utöva Falun Gong, vilket var fler än antalet medlemmar i kommunistpartiet, och att metodens traditionella moralläror skulle visa sig vara mer attraktiva än den kommunistiska ideologin.

Enligt utredarna började vad Matas har kallat en ”ny form av ondska på den här planeten” användas systematiskt mot Falun Gong-utövare år 2000.

Utrikesministeriets roll

Bråket om den israeliska petitionen började när mediaföretaget?? Arutz Sheva publicerade en artikel på sin hemsida med rubriken ”Israels Knessetmedlemmar ber FN utreda Kinas organskörd”.

Israels utrikesministerium har den officiella hållningen att riksdagsledamöter har rätt att uttrycka sig på det sätt de finner lämpligt, även att underteckna en petition.

”Den kinesiska ambassaden kontaktade oss angående petitionen”, sade utrikesministeriets talesman Yigal Palmor. ”De undrade om parlamentsledamöterna som hade skrivit på representerade en policy som var emot deras regering”.

Palmor fortsatte med att säga att det inte är sant att den israeliska regeringen bad parlamentarikerna att skicka en skriftlig ursäkt eller stryka sin underskrift. Vi förmedlade bara samtalet med den kinesiska ambassaden.

Men enligt en rapport som publicerades i den stora israeliska dagstidningen Haartez av diplomatkorrespondenten Barak Ravid, hade utrikesministeriet direkt informerat Knessets politiska rådgivare Oded Ben-Hur och Knessets talesman Reuven Rivlin, som sedan vidarebefordrade till parlamentsledamöterna som hade undertecknat petitionen.

På grund av trycket drog tre av de nio ledamöterna tillbaka sina underskrifter. En av dem som vägrade var parlamentsledamot Daniel Ben Simon.

”Jag läste petitionen och jag står för min namnteckning”, säger Ben Simon.

Ett av hoten som användes mot de parlamentsledamöter som hade undertecknat petitionen var hotet att om de stod fast vid sina beslut att underteckna petitionen mot organskörd, kan de bli nekade att besöka Kina i framtiden.

Ben Simon bryr sig inte om ifall han blir svartlistad för sin inställning i en fråga om mänskliga rättigheter.

Att eventuellt bli nekad att komma in i Kina i framtiden kan han leva med, säger han.

Översatt från engelska.