Israeler uppmanas att omedelbart lämna Sinai
Turister promenerar på södra delen av Sinaihalvön i turistorten Sharm el-Sheikh. Israels antiterroristbyrå uppmanar alla israeliska turister att omedelbart lämna Sinaihalvön, en populär semesterort för israeler. (Foto: Salah Malkawi / Getty Images)


Israels antiterroristbyrå utfärdade på tisdagen råd för resande och uppmanade alla israeler att omedelbart lämna Sinaihalvön, vilken styrs av Egypten.

Byrån varnade israeler som besöker Sinaihalvön för ett överhängande hot om kidnappning, mord eller risk för att bli skadad. Byrån varnade också för Hizbollahs terrorverksamhet i det Egypten-kontrollerade området.

– Mot bakgrund av detta allvarliga och överhängande hot uppmanar antiterroristbyrån alla israeler att omedelbart lämna Sinai, utan dröjsmål, enligt råden till resande.

Chefen för antiterroristbyrån, brigadgeneral Nitzan Nuriel, sade på tisdagskvällen att beslutet grundade sig på uppgifter om att en terroristgrupp i Sinai hade för avsikt att kidnappa israeliska medborgare och omedelbart föra dem till Gazaremsan, rapporterade talesmannen för Israels militärstyrkor via sin webbsida.

Nuriel sade också att egyptierna var informerade om situationen och att de gör stora ansträngningar för att förhindra kidnappningar. Men han underströk också att ”Sinai är ett stort område och det är inte omöjligt att kidnappa israeler från någon av stränderna”.

Sinaihalvön var tidigare israelernas mest populära semesterort. Under senare år har terroristorganisationer, inklusive al-Qaida, ökat sin verksamhet på halvön. Det senaste stora angreppet från sådana grupper var bombattentatet i Dahab 2006 och två terrorbombningar i Taba och Ras As-Satan 2004.

Efter Hamas våldsamma övertagandet av den palestinska Gazaremsan 2007 har hotet mot israelerna i Sinai ökat. Aktivister i islamiska terroriströrelser använder Sinaihalvön för att smuggla vapen till Gaza.

Antiterroristbyråns råd till resande ger rekommendationer som grundar sig på underrättelser från säkerhetstjänsten. Israeler som vill åka till en viss ort trots dessa varningar kan fritt göra det.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33362/