Israel överväger släppa skattemedel till Abbas
Palestina, Ramallah: Palestinas president Mahmud Abbas hoppas på att få träffa Israelis premiärminister Ehud Olmert före nyåret. (Foto: AFP/Abbas Momani)


Israel överväger att skicka miljontals dollar till den palestinska presidenten Mahmud Abbas för att stärka hans ställning inför valet med rivaliserande Hamas. Pengarna är palestinska skatter som Israel hållit inne.

Västdiplomater och palestinska källor, som ville förbli anonyma, sade på onsdagen att ett förslag övervägs, där skattepengar kan släppas under förutsättning att de inte når den Hamas-ledda regeringen.

Att överföra pengarna skulle innebära ett trendbrott i den israeliska politiken och skulle göra det möjligt för den moderate Abbas att betala löner till civilanställda palestinier, som inte fått ut full lön sedan Hamas kom till makten i mars.

Två källor uppgav att Israel i princip är berett att överföra skattemedlen direkt till Abbas när flera tekniska och tidsmässiga frågor är lösta. En israelisk företrädare sade dock att inget slutligt beslut har fattats. Olmerts kansli avböjde att kommentera planerna för de innehållna medlen, totalt 500 miljoner dollar.

Det palestinska presidentkansliets chef Rafiq al-Husseini sade:

– Vi har inte officiellt blivit informerade. Vi vet inte hur stor summa det skulle röra sig om.

Abbas rådgivare Saeb Erekat sade att Israel inte kommer att överföra pengar direkt till Abbas, men använda dem till att betala palestinska räkningar för israeliska samhällstjänster som man gjort tidigare. Abbas väntas de närmaste dagarna träffa Israels premiärminister Ehud Olmert, uppger palestinska källor.

Abbas sade, i Ramallah på Västbanken, att ett möte förbereds och han kommer att pressa Olmert för att han ska lämna över skattemedlen och släppa palestinska fångar.

I lördags lämnade Abbas besked att nyval ska hållas inom kort. Det utlöste de värsta sammandrabbningarna mellan palestinska grupper på tio år när Hamas-trogna och anhängare till president Mahmud Abbas al-Fatah drabbade samman.

Ett bräckligt lugn råder i Gaza, där den senaste vapenvilan verkar hålla.