Israel kritiserar Ryssland för att leverera stridsflygplan till Syrien
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman vid en presskonferens i Tokyo den 12 maj. Lieberman kritiserade nyligen Ryssland för att leverera stridsflygplan till Syrien och hävdade att detta inte hjälper till att skapa fred i regionen. (Foto: Toshifumi Kitamura / Getty Images)


Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kritiserade nyligen Ryssland för att leverera stridsflygplan till Syrien och hävdade att detta inte skapar fred i regionen.

Uttalandet kom efter att en hög militär tjänsteman berättade för den ryska nyhetsbyrån ITAR-Tass att Moskva skulle leverera jaktplan av modell MiG-29, Pantsirs kortdistans luftvärnsrobotar samt pansarfordon till Damaskus, enligt den överenskommelse som gjordes under ryske presidentens första officiella besök i Syrien förra veckan.

– Vapnen kommer inte att hjälpa till att bygga upp en gynnsam stämning för fredsförhandlingar i regionen, sade Lieberman i Israelisk riksradio.

Rysslands president Dmitrij Medvedev diskuterade under sitt besök i Syrien också med sin kollega Bashar al-Assad möjligheten att bygga vatten- och kärnkraftverk.

En grund för banden mellan Ryssland och Syrien lades under sovjettiden då vapen och militärfordon levererades fritt.

Rysslands nyligen gjorda överenskommelse, tillsammans med löften om att leverera stridsflygplan till Damaskus, som har nära band med Iran, oroar Tel Aviv och Washington.

Syrien är känt för att ha kopplingar till terrorgrupper såsom det palestinska Hamas, som har styrt Gaza sedan 2007, och Libanons Hizbollah. Israels utrikesminister anklagade också Syrien för att förse Hizbollah med Scud-missiler.

President Obama förlängde i början av maj sanktionerna mot Syrien med anledning av att landet stöder extremistgrupper och försöker att skaffa sig massförstörelsevapen, och således anses utgöra ett hot mot USA:s inre säkerhet och utrikespolitik,

Medvedev uppmanade även den landsflyktige hamasledaren Khaled Meshaal att inleda fredssamtal med Israel när han träffade denne i Damaskus.

Israel vägrar emellertid att ha några kontakter med Hamas i den fredsprocess mellan Israel och palestinierna som nyligen inleddes med stöd av en diplomatisk kvartett bestående av FN, EU, Ryssland och USA.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35556/