Israel: Grälet med Turkiet kommer att passera
Ehud Barak, försvarsminister och vice premiärminister i Israel, pratar med media den 29 juli 2011. (Foto: Stan Honda / AFP / Getty Images)


Israels försvarsminister Ehud Barak sade i veckan att det nuvarande grälet mellan Jerusalem och Turkiet kommer att passera, enligt rapporter i medierna.

Ankara graderade ner sina diplomatiska förbindelser med Israel och krävde en ursäkt i förra veckan efter offentliggörandet av en FN-rapport som sade att Israel använt ”överdrivet och orimligt” våld när det stormade en turkisk flottilj på väg till Gaza i fjol och dödade nio personer. Israel vägrade att be om ursäkt.

Barak liknade den aktuella tvisten mellan de två nationerna som ”spilld mjölk”, enligt Reuters, och sade att det skulle blåsa över.

”I slutändan går denna turbulens över. Vi är medvetna om verkligheten. De inser verkligheten ”, sade han, enligt nyhetsbyrån. ”Vi är de två länder som är viktigast för väst i regionen.”

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan anklagade Jerusalem för ”illojalitet” och ”brist på handelsetik” när det gäller bilaterala försvarskontrakt mellan två nationer, enligt Al Jazeera. Turkiet säger att Israel medvetet fördröjer reparation av spaningsrobotar som Turkiet köpt.

Det israeliska försvarsdepartementet motbevisade anklagelserna och sade att i fallet med spaningsrobotarna kom transporterna av de delar som behövdes inte fram i tid, enligt rapporten.

”Turkiet och Israel har genomfört säkerhetstransaktioner i flera år och trots den nuvarande utvecklingen finns det fortfarande oavslutade transaktioner mellan de två länderna,” sade Israel i ett uttalande från försvarsdepartementet som erhållits genom TV-station.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett tal att han skulle vilja se dessa en gång så nära allierade förbättra sina diplomatiska förbindelser. ”Vi respekterar det turkiska folket och dess traditioner och vill förbättra banden”, sade han enligt The Associated Press.

Översatt från engelska.