Israel ger tillbaka 100 miljoner
JERUSALEM : Israels premiärminister Ehud Olmert på sitt kansli i Jerusalem. Israel har godkänt en överföring av 100 miljoner dollar till Palestinien. (Foto: AFP/Jim Hollander/Pool)


Israels regering klubbade i dag överföringen till palestiniernas president Mahmud Abbas och Palestinska myndigheten av 100 miljoner amerikanska dollar, som Israel är skyldigt palestinierna, rapporterar Reuters.

Det handlar om skatt på varor som palestinierna importerar. Israel beslöt i våras ensidigt att beslagta pengarna tills vidare som fientlig reaktion på att palestinierna hade röstat på en regering dominerad av det islamistiska Hamas. Varje månad sedan april beslagtas på så sätt 65 miljoner dollar från palestinierna

Men tjänstemän i Jerusalem påpekade att det kommer att ta många veckor innan de 100 miljonerna dollar – ungefär en femtedel av det hittills beslagtagna – verkligen utbetalas. Israel vill först få försäkringar om att inga pengar hamnar hos Hamasregeringen.

Vice premiärminister Shimon Peres sade till Israels radio att det gäller att hindra pengarna att nå fram till de departement som Hamas behärskar. Därmed är det inte troligt att denna utbetalning innebär att de statsanställda palestinierna, exempelvis lärarna, får del av pengarna.

Israel har gått med på att låta Egypten förse den palestinske presidenten Mahmud Abbas säkerhetsstyrkor med vapen, skriver Haaretz i sin nätupplaga.

Mahmud Abbas och israeliske premiärministern Ehud Olmert, som träffades i Jeruslem i går, kom också överens om att Abbas Styrka 17, en PLO-styrka som ursprungligen var Yasser Arafats livvakt, ska kunna utplaceras längs den så kallade Philadelphi-korridoren, en buffertzon längs gränsen mot Egypten, skriver Jerusalem Post (JP) i sin nätupplaga.

Palestinska företrädare har hävdat att mötet ägde rum efter att Israel accepterat några av Abbas krav, inklusive utplacering av Badr-brigaden, en palestinsk säkerhetsstyrka baserad i Jordanien, i Gaza och Västbanken, skriver JP.

Badr-brigaden är lojal mot
Abbas Fatahrörelse, består av drygt tusen jordanska medborgare av palestinskt ursprung och har utbildats av Jordaniens armé.

Det har skett vissa framsteg i frågan, sade en företrädare för Palestinska myndigheten.

Hamas, vars ledare fördömde samtalen, sade att mötet inte gynnade palestinska intressen och varnade för att Israel kan komma att utnyttja det för att pressa Abbas på eftergifter.

Enligt de israeliska myndigheter har Israel frusit 65 miljoner dollar i månader i palestinska skatteintäkter sedan april. 100 av de frusna miljonerna säger Israel sig vara villigt att släppa för humanitära ändamål, skriver Jerusalem Post.