Israel förbereder för parlamentsval
Israels utrikesminister Tzipi Livni, som varit ställföresträdare för den avgångna premiärministern Ehud Olmert, lyckades inte bilda en ny regering under avsatt tid. Nu förbereds för ett nytt parlamentsval. (AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET)


Den 10 februari är det parlamentsval i Israel och valförberedelserna pågår för fullt. Det högerorienterade Likudpartiet, som företräds av tidigare premiärministern Binyamin Netanyahu, hade primärval på måndagen.

Valet 2006 innebar en brakförlust för Likudpartiet som regerat sedan 2001. Sedan den tidigare premiärministern Ariel Sharon lämnade partiet 2006 för att bilda nya Kadimapartiet har Likud stått i opposition. Idag leder de valet med knapp marginal och förändringar kan ske fram till valdagen.

Då flera brottsutredningar påbörjats mot den nuvarande premiärministern, Ehud Olmert, avgick han från sin post efter påtryckningar från koalitionsregeringen. Hans ersättare från Kadimapartiet, den nuvarande utrikesministern Tzipi Livni, lyckades inte bilda någon ny regering under avsedd tid och därför utslystes nya val.

I Israels parlamentariska system röstas partierna fram av medborgarna och kämpar om 120 platser i Knesset, Israels parlament. Sedan utser presidenten en ledare, vanligen ur det största partiet, som får i uppgift att bilda regering. I Israel är premiärministern statsöverhuvud medan presidenten har en mer ceremoniell roll. Inget parti har någonsin fått mer än 61 platser i parlamentet och således har regeringarna alltid varit koalitionsregeringar.