Israel följer noga händelseutvecklingen i Egypten
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på ett regeringsmöte den 30 januari i Jerusalem. Netanyahu vill att den israeliska regeringen ska agera ansvarsfullt och behärskat som svar på oroligheterna i Egypten och att Jerusalems främsta uppgift är att bevara stabilitet och de fredliga banden med Kairo, vilka varat i över tre decennier. (Foto: Tomer Appelbaum /Pool/ Getty Images)


Det är fortfarande oklart hur de två senaste veckornas massiva demonstrationer i Egypten kommer att påverka den närliggande regionen. Israel, som skulle förlora en nyckelpartner om den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks regim föll, försöker bedöma situationen.

Under regeringens veckomöte i söndags sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Israels intressen ligger i att behålla status quo i regionen.

– Vi overvakar noggrant vad som händer i Egypten och annorstädes i vår region, sade Netanyahu och tillade att han samtalat om händelserna med president Obama, utrikesminister Hilary Clinton såväl som personer inom det israeliska säkerhetsväsendet.

– Vårt jobb handlar om att fortsätta upprätthålla stabilitet och säkerhet i vår region. Jag vill påminna om att freden mellan Israel och Egypten har bevarats i över tre decennier och vårt mål är att se till att denna relation kan fortsätta. Vi måste naturligtvis, i denna stund, visa maximalt ansvar, behärskning och visdom, och för detta ändamål har jag bett mina ministrar att inte kommentera frågan, sade han.

Fredsavtalet mellan Israel och Egypten har varit en viktig strategisk del i Israels regionala säkerhetspolitik. Fredsöverenskommelsen, vilken undertecknades 1979, neutraliserade hotet om ett regionellt krig liknande krigen 1967 och 1973. Muslimska brödraskapet, den största oppositionsgruppen mot Mubaraks regim, har många gånger uttalat att man kommer häva överenskommelsen om man skulle överta makten.

Shmuel Even, forskare på institutionen för nationalsäkerhetsstudier vid universitetet i Tel Aviv, menar att det finns flera möjliga vägar för Egypten att gå nu. Även om Mubarak lyckas övervinna motståndet så är det trots allt presidentval i år vilket gör att han förr eller senare måste kliva ner, säger Even.

Han tillägger att det inte innebär att man byter regim bara för att man avsätter Mubarak. Den grupp generaler som styr Egypten kommer inte att ge upp så lätt och inte heller finns något krav från demonstranterna att byta ut hela regimen.

Ifall regimen faller kan antingen den muslimska oppositionen eller den sekulära oppositionen ta över kontrollen. En annan situation skulle kunna vara att ingen lyckas ta kontrollen.

– Det klokaste Israel kan göra är att inta en avvaktande hållning, sade Even.

Han tillade att demonstrationerna inte handlar om Israel utan de handlar om ekonomiska och sociala problem i Egypten. Even tror att det endast skulle bidra till negativa konsekvenser och göra saken mer komplicerad om Israel lade sig i.

Moshe Ma’oz från Harry S. Trumans forskningsinstitut för fredsutveckling på det hebreiska universitetet i Jerusalem håller med om att det är för tidigt att förutspå regimens öde.

– Demonstranterna har inget organiserat ledarskap som kan ta kontrollen. Den enda oppositionsgruppen som är organiserad är Muslimska brödraskapet men de är inte de huvudsakliga deltagarna i demonstrationerna, sade han.

– Armén är maktens kärna i Egypten. Det mest avgörande är vad de högsta ledarna där bestämmer sig för att göra. Militären är Egyptens grund, sade Ma’oz.

– Så länge som generalerna fortsätter att ha kontrollen kommer situationen inte ändras särskilt mycket, sade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50341/