Israel: Den kinesiske ambassadörens säkerhetsvakter attackerar demonstranter och media
Säkerhetspersonal från den kinesiska ambassaden i Hertzlia, Israel, angriper demonstrerande Falun Gong-utövare. (Foto: NTDTV)


Den 23:e november attackerade kinesiska säkerhetsvakter Falun Gong-utövare utanför den kinesiske ambassadörens residens i Hertzlia, Israel. Falun Gong-utövarna genomförde en stillsam protest mot att Kommunistpartiets generalsekreterare i Beijing, Liu Qi, besökte Israel. En kameraman från NTDTV blev också angripen vid attacken.

– Under Liu Qis tid som borgmästare i Peking 1999 – 2002 och senare som partisekreterare var han ansvarig för att hundratusentals Falun Gong-utövare förföljdes och torterades i Pekingområdet, säger Roy, en talesman för Falun Gong i Israel.

I en civilrättslig prövning i Kalifornien 2004 befanns Liu skyldig till tortyr, godtyckliga arresteringar och andra brott mot mänskliga rättigheter. Förutom att vara partisekreterare i Peking är Liu också ordförande för den Olympiska kommittén i Peking.

Under Lius besök i Israel lämnade den israeliska föreningen för Falun Dafa in en straffrättslig anmälan till polisen för brott mot mänskligheten i enlighet med den israeliska brottsbalken.

Israeliska Falun Gong-utövare höll protester på alla platser där Liu befann sig under hans besök:

– För att visa honom att Falun Dafa välkomnas och accepteras över hela världen och att världen känner till de brott som han har begått, säger Roy.

Falun Gong-utövare bad dessutom Liu att stoppa den brutala förföljelsen av metoden i Kina.

Liu undvek kontakt med utövarna och ställde till och med in flera planerade möten för att inte behöva möta utövarnas protester. Efter att ha fått reda på Lius bakgrund bestämde sig flera israeliska affärsmän för att ställa in sina möten med Lius delegation.

Under protesterna på torsdagsnatten slet säkerhetsvakter från den kinesiska ambassaden banderoller ur händerna på Falun Gong-utövarna och stampade på banderollerna. Dessutom slog de till en utövare så att hennes kamera föll till marken när hon försökte fotografera attacken. En polis vid platsen samarbetade också med angriparna och försökte hindra utövarnas protest. När ett polisbefäl anlände till platsen lugnade angriparna ner sig. Anmälningar har gjorts på polisstationer i Tel-Aviv och Hertzlia.

David Bershadsky, kameraman för TV-kanalen NTDTV i Israel, blev attackerad och berättar för Epoch Times:

– En polisman på platsen frågade mig vad jag gjorde där. Jag visade honom mitt presskort för NTDTV och berättade att jag skulle filma händelsen. Plötsligt hoppade en kines på mig och skrek att jag inte fick filma där. Jag frågade honom varför. Han sa att det var privat egendom. Jag sa att det inte var något problem och flyttade mig till andra sidan av vägen. Jag flyttade min kamera ytterligare en och en halv meter, men han hoppade på mig igen, höll för min kamera och grep tag i mina händer…

Ohad, en Falun Gong-utövare som deltog i protesten, säger att han försökte hjälpa kameramannen.

– Jag sprang bort och försökte skydda honom genom att gå emellan honom och säkerhetsvakten. Den kinesiske vakten attackerade mig också och knuffade mig våldsamt.

Han försökte ropa till en av poliserna vid platsen, men ingen av dem gjorde något för att ingripa.

– Den yngre polisen attackerade mig till och med när jag stod med de andra utövarna och höll två affischer. Han sa till oss att lägga ner våra banderoller och affischer och slet dem ur mina händer. Han använde våld mot mig. En äldre polis på platsen ingrep till sist och sa till den andre polisen att lämna oss ifred och gav oss tillstånd att fortsätta med protesten.

Yona Katz, som också befann sig där, såg en säkerhetsvakt attackera en utövare och försökte ta en bild av attacken. En annan säkerhetsvakt hoppade på henne och slog kameran ur hennes hand som föll ner på gatan. Hennes armbandsur gick sönder och stannade exakt vid tidpunkten 20.15.

– Fram tills dess gjorde polisen ingenting för att hjälpa oss och stod bara och såg på när attacken pågick, säger Ohad.

Vid tidpunkten för publiceringen av denna artikel har Epoch Times inte kunnat få några kommentarer vare sig från den kinesiska ambassaden eller polismyndigheten.