Israel byter ut försvarsministern
ISRAEL, Beit El : Israels premiärminister Ehud Olmert (H) tillsammans med sin försvarsminister Amir Peretz (Foto:AFP/Jim Hollander-Pool)


Enligt israeliska tv-stationer har premiärminister Ehud Olmert beslutat att byta ut försvarsminister Amir Peretz. Om inte Peretz avgår frivilligt och åtar sig ett annat regeringsuppdrag får han sparken, säger källor.

Peretz leder Arbetarpartiet och har mest profilerat sig på sociala frågor. Han har ingen tidigare erfarenhet av försvarsfrågor och fick mycket kritik för sitt sätt att hantera kriget i Libanon i somras. Även inom det egna partiet har han betraktats som en misslyckad försvarsminister och han har uppmanats att flytta till socialdepartementet i stället.

Under mötet med president Mubarak i Sharm el-Sheikh bad Olmert om ursäkt för de civila dödsoffren vid den israeliska militära räden i Ramallah tidigare på dagen. Fyra palestinier dödades och 20 skadades.

Minst fyra palestinier dödades i dag i en stor israelisk militär operation i staden Ramallah på Västbanken, rapporterade läkare i staden.

Egypten protesterade senare mot Israels operation, meddelade den egyptiska nyhetsbyrån Mena enligt Reuters.

Protesten framfördes när president Mubarak tog emot den israeliske premiärministern.

”President Mubarak klargjorde för Olmert att Egypten förkastar och är upprört över militäroperationen”, rapporterade Mena.

Egyptisk tv visade bilder från början av de båda ledarnas möte i Sharm el-Sheikh. Där sågs Mubarak och Olmert inbegripna i livlig konversation.

De fyra palestinierna, alla mellan 20 och 30 år gamla, sårades dödligt i eldstrider och dog senare på sjukhus. Striderna bröt ut sedan ett tiotal israeliska militärjeepar och schaktmaskiner hade rullat in i staden med luftunderstöd av två helikoptrar. Över 20 andra personer skadades. För tre av skadade sades tillståndet vara kritiskt.

En taleskvinna för den israeliska armén sade att trupperna hade gripit ”fyra efterlysta palestinier”. Inga närmare detaljer gavs.