Israel anklagar Hamas för senaste konflikten
En palestinsk man tar med sina tillhörigheter när Nur Tower i Gaza City evakueras på söndagen. Bygganden skadades allvarligt i strider mellan Fatah- och Hamasstyrkor. (Foto: AFP/Mahmud Hams)


Israels försvarsminister Amir Peretz förklarade undantagstillstånd i samhällena på Gazaremsan på söndagsmorgonen, sedan gränsstaden Sderot och västra Negev i södra Israel utsattes för raketattacker i tisdags.

Israel har svarat med flygattacker mot Hamasmål i Gazaremsan. Den israeliska försvarsmakten uppgav i lördags att attacker mot terroristmål i Gazaremsan genomfördes under hela dagen mot bland annat två av Hamas vapenfabriker i Gaza City.

Israels vice premiärminister och utrikesminister Tzipi Livni meddelade i fredags att den nuvarande situationen inte är en konflikt mellan Israel och Palestina. Hon anklagade Hamas för att ha tvingat in Israel i rollen som den gemensamma fienden mitt i den pågående inre krisen mellan Hamas och andra fraktioner.

Den nuvarande palestinska regeringen domineras av Hamas. Sedan den terroriststämplade organisationen vann valet 2006 har blodiga strider med flera misslyckade eldupphör präglat den maktkamp som utspelats mellan huvudsakligen Hamas och den västvänliga Fatahfraktionen.

I ett uttalande den 16 maj sade Tzipy Livni att den israeliska regeringen och folket ”förväntade att det internationella samfundet kräver att den Palestinska myndigheten och palestinierna slutar med detta våld mot oskyldiga civila i Israel”.

Israel drog tillbaka sina trupper och bosättare från Gazaremsa för att ge det palestinska folket mer land att liva på; nu använder terroristerna området för att dagligen avfyra attacker mot civila i Israel, enligt Livni.

Hamas erkänner inte Israels existens, och ledarna har upprepade gånger förklarat Israel som sin dödsfiende.

– Om dagens Israel inte kan besegras militärt, kommer det att vara möjligt i framtiden, sade en Hamas parlamentsledamot Fathi Hamad till al-Aalam Iranien TV den 15 mars 2007.

Israels officiella ställningstagande är att man fortsätter att samarbeta med den palestinska presidenten Mahmoud Abbas som tillhör Fatah.