Isö från Petermans glaciär tar sikte på Kanada
Satelliten Aqua tog detta färgfoto av Petermans isö (PII-A) den 25 juni. (Foto: NASA)


Det jättelika isberget som bröts loss genom så kallad kalvning från Petermanglaciären på Grönland för nästan ett år sedan fick namnet PII-A. Det befinner sig nu i Labradorhavet och färdas i riktning mot Newfoundland i nordöstra Kanada.

Den stora isön var 250 kvadratkilometer stor när den frigjordes från glaciären den 5 augusti 2010, vilket gör den till det största isberg från Arktis som bildats på 50 år.

Den har därefter färdats mer än 300 mil samtidigt som den stadigt har minskat i volym på grund av isbrytning och smältning. Arean har nu sjunkit till cirka 62 kvadratkilometer och den beräknas ha en vikt uppåt 4 miljarder ton.

Charles Randell, vd för forsknings- och utvecklingsorganisationen C-Core, sade att ett något mindre isberg som bröt loss från Antarktis tidigare beräknades ha kapacitet att tillhandahålla två liter vatten per dag för hela jordens befolkning i två år.

– Vi har en resurs där uppe och om vi någonsin hittar något användningsområde skulle det vara fantastiskt. [Det är ett] mycket, mycket rent 110 000 år gammalt vatten; inte mycket föroreningar i det, sade han till tidskriften Vancouver Sun.

Ett mindre isberg utanför södra Labradordistriktet har nyligen väckt intresse hos de boende i staden Mary’s Harbour.

– Det är helt fenomenalt, sade Gordon Slade från historiska stiftelsen i Battle Harbour, sydöstra Labrador, enligt Vancouver Sun.

En ortsbo som besökt isön med båt berättade för Slade att det fanns många intressanta egenskaper.

– Det fanns hamnar, havsvikar, vattenfall och allt möjligt på den, förklarar Slade.

Men PII-A skulle kunna orsaka problem för oljeplattformar och för sjöfarten utanför Newfoundland i det långa loppet även om den fortsätter minska i samma takt.

Översatt från engelska (med video): http://www.theepochtimes.com/n2/science/peterman-ice-island-heads-for-canada-video-58698.html