”Ismannen” vill bevisa medvetandets kraft
Wim Hof, även känd som ”Ismannen” (Foto använt med tillåtelse av Wim Hof)


Wim Hof föddes in i en kall värld. Hans födsel var traumatisk, där han kämpade sig ur den livmoder som han delade med sin tvilling, ut i en kall hall på ett holländskt sjukhus. Han kvävdes nästan. Hans enkla, troende mor gav ett löfte till Gud att om han lät hennes barn leva så skulle hon uppfostra barnet till att bli missionär.

Som tonåring fick Hof återuppleva traumat. Han vände dock den kyla och andnöd som nästan tog hans liv till något gott, och nu håller han på att infria sin mors löfte på ett sätt hon aldrig kunde ha anat.

Hof sökte efter något mer i livet. Han läste buddhistiska skrifter, tränade yoga, och provade många kampsporter och meditationstekniker. Han tillbringade mycket tid i naturen och hittade mycket inspiration där. En dag då han var 17 år halkade han ner i en bassäng täckt av ett tunt lager is.

– Pang! Det kändes så skönt! Kylan får en att gå in i sig själv, sade Hof.

Kylan fick honom att återknyta till traumat vid födseln, sade han, och han löste upp det. Han kände blodet rusa på ett annorlunda sätt, hans andning förändrades. Han insåg att han genom att andas på ett visst sätt kunde känna sig avslappnad i det iskalla vattnet.

De förändringar han upplevde medan han befann sig i vattnet fick honom att ta kontroll över automatiska processer i kroppen.

– Det var en fysisk uppenbarelse. Det var en mystisk uppenbarelse, sade han. Uttalandet kommunicerade på ett bra sätt den dubbla naturen i hans insikt, som går att bekräfta både andligt och vetenskapligt.

Han brukade regelbundet sänka ner sig ner i det upplivande vattnet i 15 år innan någon kände till det. I avskildhet var det ingen som kallade honom Ismannen, sade han.

– Jag ville inte få ett smeknamn och bli kallad galen.

En lokal tidning upptäckte emellertid till slut Hofs ovanliga övningar, och han blev Ismannen.

– De gjorde mig till ett slags superhjälte, "Ismannen", sade han.

Hof lever ett enkelt liv i det tysta, även om han utför offentliga uppvisningar som bland annat har placerat honom i Guiness rekordbok, och han använder sin berömmelse främst för att hjälpa andra.

Hans budskap är att vem som helst kan göra det han gör, och få betydligt bättre hälsa på kuppen.


Wim Hof, också känd som ”Ismannen”. (Enahm Hof/IcemanWimHof.com)

Wim Hof, också känd som ”Ismannen”. (Enahm Hof/IcemanWimHof.com)

Löftet uppfylls
Det var ett telefonsamtal med Ken Kamler i New York som fick Hof att söka vetenskapliga bevis för det han redan visste var sant.

Kamler var intresserade av Hofs förmåga att utöva kontroll över sina autoimmuna system. Om Hof kunde lära andra att göra samma sak skulle inflammatoriska sjukdomar som multipel skleros, ledgångsreumatism och Crohns sjukdom kunna botas – utan att använda medicin eller operation (läkemedelsföretagen är inte Hofs största anhängare, påpekar Hof).

Andra allvarliga sjukdomar kan botas genom ytterligare studier av Hofs metod. Kalmer sade till Hof att om experimenten som används för att testa hans metod kan upprepas så skulle det innebära ett språng framåt för mänskligheten.

– I det ögonblicket blev jag medvetet en missionär, sade Hof. Löftet hans mor hade gett när han föddes uppfylldes i en man med stark vilja. Han blev inte en kristen missionär, men han blev en missionär i sitt arbete för att göra folk starkare i anden. Han lärde andra, och han skulle vetenskapligt bekräfta sinnets kraft i att läka kroppen.

En halvtimme efter sin uppenbarelse fick han ett telefonsamtal om att hans mor hade dött.

– Hon var en bonddotter, hon var naiv, men hon var en bra kvinna. Hon hör det här just nu, och jag tackar henne”, sade Hof under en telefonintervju med Epoch Times från Polen, där han just nu tränar en grupp på 20 personer i att bada i isvatten,  ta fram känslor genom andningsövningar, och att kontrollera delar av kroppen som länge trotts vara bortom den mänskliga viljans makt.

Det är vetenskap
Han har lyckats träna elever till att uppnå samma kontroll över sina kroppar som han själv har, och hans bedrifter har dokumenterats i vetenskapliga journaler.

I en studie som publicerades av U.S. National Academy of Sciences i maj stod det följande: ”Hittills har både det autonoma nervsystemet och det ospecifika immunförsvaret betraktats som system som inte kan påverkas avsiktligt. Den aktuella studien visar att det sympatiska nervsystemet, genom att utöva tekniker som lärts in under ett kort träningsprogram, faktiskt kan påverkas avsiktligt.”

Studiens huvudförfattare, Matthijs Kox på Radboud-universitetet i Holland, säger till Nature att resultaten är preliminära men lovande. Inför studien lärde Hof tolv elever sin teknik. De här tolv eleverna och tolv kontrollpersoner blev samtliga injicerade med en bakteriell toxin som skulle ge dem feber, huvudvärk och andra sjukdomssymtom. Hof och hans elever visade en ökad förmåga att undertrycka symtomen.

Hofs elever kunde avsiktligt producera adrenalin. Att kontrollera hormonerna med sinnet kan hjälpa till att bota depression, säger Hof, och det får helt enkelt en person att må utmärkt. Hur hemskt det än låter så kan människor till och med lära sig att uppskatta isbad.

”Ren glädje”
En granskare på Physique Hacks provade Hofs internetkurs och sade i en film på YouTube: ”Under den första veckan med kalla duschar var det allmänna temat i mina erfarenheter och det jag skrev ner [i min kursarbetsbok] smärta – ‘absolut smärta; rena helvetet; kall dusch = helt ohyggligt.’ Men i slutet av den andra veckan var lustigt nog dessa smärtfyllda ord omvandlade till behagliga ord – ‘kändes fantastiskt; ren glädje; bara wow.’”

Hofs entusiasm och energi är smittsam. Hans metod har sin rot i en känsla av förundran, i ett återvändande till naturen, säger han. Under intervjun med Epoch Times uttryckte han den här känslan flera gånger:

– Wow, jag är så tacksam att jag får vara på den här planeten.

Han har blivit berömd för bedrifter som att bestiga Mount Everest i kortbyxor och att nå toppen på Kilimanjaro på rekordtid med en grupp elever – bland vilka det fanns sjuka och äldre. Han har som mål att sätta ett nytt rekord med en grupp elever i januari 2015. Men detta är inte hans huvudsakliga fokus.

– Nästa utmaning för mig är vetenskapen, forskningen. Det är mitt Mount Everest, sade han.

Han fortsätter att undervisa och att utsätta sina metoder för  vetenskaplig granskning. Han för ut kraften i meditation och självläkning till det bredare samhället, menar han.

– Den här metoden är inte längre "alternativ”, som han själv uttrycker det.


Wim Hof, också känd som ”Ismannen”. (Enahm Hof/IcemanWimHof.com)

Wim Hof, också känd som ”Ismannen”. (Enahm Hof/IcemanWimHof.com)