Islands inträde i EU förväntas gå problemfritt
Europakommissionens ordförande José Manuel Barroso (till höger) och Islands statsminister Geir Haarde håller en presskonferens den 27 februari 2008, efter ett bilateralt möte på EU: s huvudkontor i Bryssel.


I det första steget i vad som förväntas bli en problemfri process, har EU-ministrarna uppmanat Europakommissionen att förbereda en rapport om huruvida Island är lämpligt som medlem i den EU.

Vikingalandet Island ansökte om medlemskap i EU för mindre än två veckor sedan och har redan fått stöd av flera nordiska länder, däribland Sverige som för närvarande är ordförande i EU. Ordförandeskapet i EU varar i sex månader och roterar mellan länderna.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade att Island inte kommer att prioriteras.

Budet kom vid en oväntad tidpunkt och nästan utan förvarning. Tills nyligen har Island med en befolkning på 320 000 invånare varit skeptiska mot att ansluta sig till EU. Enligt Europakommissionens webbplats var det en efterföljd av landets banksystems kollaps i oktober förra året, och ett hopp om att euron skulle kunna stabilisera ekonomin och ge nya investeringar till landet, som det första steget togs.

Det skulle inte komma som en överraskning om Island blir den 28:e medlemmen i unionen, före tidigare kandidater som Albanien, Turkiet och Kroatien. Landet är redan en viktig handelspartner i EU och använder redan två tredjedelar av EU:s lagar. Det har också ett långvarigt medlemskap i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schengenfördraget

En potentiell stridsfråga är Islands fiskerättigheter. Landet har nu friheten att genomföra sin egen jordbruks- och penningpolitik, men med EU:s kvoteringssystem kan det bli förändringar inom det området.

Vanligtvis är Europakommissionens rapport om landets lämplighet som medlem färdig inom ett år, men Islands marknadsekonomi och stabila demokrati kan påskynda processen. Detta är viktiga faktorer i ett EU medlemskap, enligt Europakommissionens webbsida.

Baserat på slutsatserna i rapporten beslutar Europarådet, EU:s högsta beslutande politiska organ, om Island kommer att få ansöka officiellt om medlemskap. Sedan inleds förhandlingarna.

Denna del av processen brukar ta ett eller två år. Om EU accepterar Island som fullvärdig medlem, kommer det att bli en folkomröstning för att se om Islands befolkning godkänner medlemskapet.

Kommissionens ordförande, José Manuel Barroso välkomnade Islands beslut som ett ”tecken på vitaliteten i europaprojektet och en indikation på den förhoppning som europeiska unionen står för”.

Arni Thor Sigurdsson, ordförande för det isländska parlamentariska utskottet som hanterar EU-frågor, berättade för Reuters att med tanke på den tid det tar att gå igenom processen kommer Island inte att vara redo att gå med tidigare än 2013, och ha en folkomröstning i slutet av 2011 eller början av 2012.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24044/