Island borde be Falun Gong om ursäkt anser parlamentsledamot
Juni 2002: Isländsk polis stoppade Falun Gong-utövare på flygplatsen när de skulle protestera mot förföljelsen av Falun Gong inför Kinas dåvarande president som var på statsbesök. (Foton: clearwisdom.net)


På torsdagen godkände isländska parlamentet frihandelsavtalet mellan Island och Kina. Härnäst borde Islands regering officiellt be om ursäkt till Falun Gong för händelserna 2002, säger parlamentsledamoten Guðmundur Steingrímsson.

Samma dag som handelsavtalet röstades igenom i alltinget med 56 röster mot 2 delade Guðmundur Steingrímsson, partiledare för Bright Future, ut en resolution till samtliga ledamöter. Tillsammans med ytterligare 14 ledamöter begär han att Island formellt ber Falun Gong-utövare om ursäkt för vad som hände 2002, när Kinas dåvarande president Jiang Zemin gjorde ett statsbesök.

Det var Jiang Zemin som initierade förföljelsen av Falun Gong i Kina 1999. Inför statsbesöket hjälpte Island till med att hålla Falun Gong-utövare borta på Jiangs begäran. En svartlista cirkulerade på bland annat flygbolag, med påföljden att utövare som ville komma till Island för en fredlig protest nekades inresa i landet. Andra nekades visum.

– Det jag vill med resolutionen, som jag har delat ut två gånger tidigare, är bara att få parlamentet att erkänna att detta var skandalöst! Vi måste be om ursäkt och kompensera dem som utsattes för denna kränkning av mänskliga rättigheter, säger Guðmundur Steingrímsson.

Många islänningar upprördes av händelsen och bad om ursäkt till Falun Gong i tidningarna. Nu har även utrikesministern bett om ursäkt, berättar Steingrímsson, men det är viktigt att även göra en formell ursäkt.

– Nu tecknar vi ett frihandelsavtal med Kina. Den här överenskommelsen kommer antagligen att ge affärsmöjligheter, men vi måste fortsätta att stärka vår röst gällande människorättsproblem i Kina. Och sedan har vi den här saken vi måste göra: vi måste be om ursäkt till Falun Gong-utövarna, för det här är en svart fläck i vår relation med Kina.

Bright Future stödde avtalet. Steingrímsson säger att det bara är ett litet avtal baserat på liknande avtal som Island har med andra länder. Han tror att samarbetet utöver förbättrade affärsförbindelser kommer att ge Island en bättre plattform från vilken de kan föra fram sin kritik angående människorättssituationen i Kina.

– Vi måste vara tydliga. Island är ett öppet, demokratiskt samhälle.

Det är första gången som ett frihandelsavtal skrivits mellan Kina och ett europeiskt land.

Islands främsta exportprodukt är fisk och andra marina produkter. Ett annat område som är på framfart är ekoturism. Det senaste decenniet har importen från Kina till Island ökat femfaldigt, och stod 2012 för 7,6 procent av Islands totala varuimport.

Utöver slopade tullar och stärkta ekonomiska band mellan Island och Kina vill staterna i och med frihandelsavtalet stärka sitt samarbete på en rad områden, bland annat arbetsmarknadsfrågor och miljö.

Steingrímsson tycker att det har varit bra diskussioner i parlamentet.

– I diskussionerna om frihandelsavtalet lade vi tyngdpunkt på människorättsfrågor och jag tror det vore bra om vi kunde enas om den här resolutionen om Falun Gong. Jag hoppas att vi kommer att göra det framöver. Diskussionerna har stärkt min tro på att Island inte kommer att låta affärerna gå före mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter kommer före affärer.