Islamistgrupp håller BBC-reporter
BBC journalisten i Gaza Alan Johnston (V) och den radikala muslimen Abu Omar (H), även känd som Abu Qatada. (Foto: AFP / Ho)


En islamistgrupp uppgav i dag på ett ljudband utlagt på internet att den håller BBC-reportern Alan Johnston.

Gruppen kräver att Storbritannien friger muslimska fångar i utbyte mot Johnston.

En hittills ganska okänd islamistgrupp, Jaysh al-islam (Islams armé), förklarade sig ligga bakom kidnappningen av Johnston för åtta veckor sedan.

-Vi kräver att Storbritannien befriar våra fångar, speciellt den ärade schejk Abu Qatada al-Filistini, sade rösten på bandet.

Meddelandet var utlagt på en islamistsida på internet som ofta används av al-Qaida och andra extremistgrupper. En bild av vad som såg ut som Johnstons id-kort från BBC var också utlagd.

I måndags angrep ett israeliskt plan en bil med passagerare från Islamiska Jihad i Gaza. En av jihadisterna skadades, meddelade gruppen.

Tillkännagivandet av gruppen Jaysh al-islam (Islams armé) var den första bekräftelsen på att Johnston kidnappats.

Han försvann den 12 mars då han körde i bil i Gazaremsan. Han har hållits fången längre än någon av de tidigare utländska journalister som rövats bort i Gazaremsan.

Schejk Abu Qatada al-Filistini, som nämns på ljudbandet, är en extremistisk muslimsk predikant som misstänks ha nära band till al-Qaida. Han har av den brittiska regeringen beskrivits som en ”viktig internationell terrorist”, och han är en av tiotalet arabiska män som Storbritannien har hållit fängslade eller i husarrest därför att de anses hota landets säkerhet.

Samtidigt medger de brittiska myndigheterna att det inte finns tillräckliga bevis för att ställa dem inför rätta.

En speciell immigrationsdomstol i London fastslog i februari att Abu Qatada kan deporteras till Jordanien. Där har han dömts två gånger i sin frånvaro för att ha planerat terrordåd.

-Vi har inte glömt våra fångar i andra otrogna länder; till dem säger vi: befria våra fångar – annars kommer vi att hämnas på samma sätt, utan urskiljning, sade mannen på bandet.

Islams armé var en av tre palestinska grupper som var inblandade i kidnappningen i juni förra året av en israelisk soldat i en räd över gränsen från Gazaremsan.