Islamisterna lämnade sista fästet
SOMALIA, Mogadishu: Regeringssidans soldater vaktar mötet mellan Somalias premiärminister Ali Mohamed Gedi och klanens åldermän inne på Globalhotellet den 31 december 2006 i Mogadishu. Utanför sjunger folk religiösa sånger för att stödja premiärministern. (Foto: AFP/Peter Delarue)


Somalias islamister, som helt nyligen höll landet i sitt grepp, har tvingats lämna sitt sista fäste. I natt flydde islamisterna från staden Kismayo. En islamistbefälhavare kallade dock reträtten ”militär taktik”.

Det kan innebära att kriget är slut i sin nuvarande fas. Ovissheten är stor om vad som ska följa. Många tror att det kommer att handla om ett gerillakrig i irakisk stil.

Somalias premiärminister Ali Mohamed Gedi sade i dag att invånarna i Mogadishu har tre dagar på sig att lägga ner vapnen. Annars kommer de att avvpäpnas med våld, ”med stöd av folket i Mogadishu”.

Premiärministern begärde också snabb hjälp av fredsbevarande soldater från Afrikanska unionen, rapporterar AFP.

– Vi rådgör just nu med Afrikanska unionen
och dess medlemsstater. Vi behöver stöd för att upprätta fred och stabilitet i landet. Vi vill att militärobservatörer och fredsbevarare kommer hit och hjälper oss så snart som möjligt, sade Gedi till journalister i Mogadishu.

Under nyårsnatten flydde islamisterna från hamnstaden Kismayo mot Kenya. Flera tusen soldater som slagits för Somalias islamiska råd, SICS, gav sig av under natten efter att ha växlat eld ett tag med etiopiska och somaliska regeringstrupper, sade vittnen.

Folk i staden var osäkra på vad islamisterna nu tänker göra. Några misstänker att de tänker förskansa sig i bergsområdet Buur Gaabo.

– Gör de det så blir det väldigt svårt för etiopierna att få tag på dem, sade en invånare.

Han jämförde Buur Gaabo med det bergiga Tora Bora i Afghanistan, där talibanerna gömde sig.

En islamistbefälhavare, schejk Yaqub Ishak, bekräftade att hans styrkor har lämnat Kismayo men tillade att de inte kommer att kapitulera.

– Vi kommer inte att sluta bekämpa de etiopiska inkräktarna, sade han till AFP i satellittelefon.

Reträtten från Kismayo var ”militär taktik”, hävdade han.

När islamisterna gav sig av från Kismayo dödades två personer, sade ögonvittnen.

– Islamisterna blev så arga på folk som ropade ”Vi vill inte ha er här, vi vill ha regeringen” att de öppnade eld och dödade två personer, sade Leileila Adam.

Islamisterna har hållit staden sedan september.

En del av islamistkrigarna misstänks ha tagit av sig uniformerna och försvunnit in i den somaliska bushen.

– Så snart vi vet vart de har tagit sig kommer de att förföljas, sade Somalias informationsminister Ali Jama Jangali till Reuters.

Regeringens styrkor har tack vare etiopierna kunnat göra en mycket effektiv framryckning.

För bara två veckor sedan hade SICS praktiskt taget knäckt regeringssidan, som då bara höll en enda stad: Baidoa. Men då ingrep Etiopien och vände på situationen. Etiopiska flygattacker och kraftig beskjutning drev snabbt islamisterna bakåt. Hundratals, kanske tusentals, islamister tros ha dödats.

I Jilib strax norr om Kismayo sade folk att elden upphörde sent i går.

– Plötsligt blev det alldeles tyst. Och sedan gav Islamiska domstolarna sig av bara, sade en invånare.

Regeringssidans soldater marscherade in i Kismayo tidigt i dag, långsamt eftersom de måste röja islamisternas minor på vägen.

En del invånare i Kismayo passade på att plundra islamisternas vapenlager.

Islamisterna tros ha cirka 3 000 man under vapen. Etiopien säger att det har 4 000 man i Somalia, men många tror att det verkliga antalet är mycket högre.

Islamisterna, som har framsprungit ur shariadomstolarna i Mogadishu, drev ut krigsherrarna ur Mogadishu i juni. Det blev ordning i staden för första gången sedan 1991, när krigsherrarna störtade dåvarande diktatorn. Men deras regim väckte opposition hos många med sina stränga levnadsregler.