Islamister jagas bort från Somalia
SOMALIA, Mogadishu: Tidigare soldater i Somalias arme blev inkallade av premiärminister Ali Mohamed Gedi att arbeta med de etiopiska styrkorna i Somalia och backa upp intermisregeringen mot islamistiska revolutionärer. (Foto: AFP/Str)


Somaliska regeringsstyrkor med stöd av etiopisk militär säger sig ha tagit kontrollen över områden i södra Somalia där islamistmilisen har gömt sig. Samtidigt råder oro i staden Baladwayne, norr om Mogadishu.

En somalisk befälhavare sade i dag att islamisterna har jagats bort från sitt sista fäste, Ras Kamboni nära gränsen till Kenya. Dit hade de retirerat från den sista staden de hållit, hamnen Kismayo 50 mil söder om huvudstaden Mogadishu.

– Tillsammans med våra etiopiska vänner har våra styrkor fullständigt krossat resterna av islamisterna i gränsområdet, sade befälhavaren Abdulrasaq Afgebub.

– Kampen är slutförd och det finns ingen kraft kvar i terroristerna. Regeringsstyrkor har tagit kontrollen över hela landet.

Den islamistiska milisen som tagit kontrollen över nästan hela Somalia kollapsade snabbt när Etiopiens armé invaderade landet till stöd för den svaga interimsregeringen. Milisen har dock hotat att utkämpa ett gerillakrig mot regeringen och den etiopiska militären.

Den 28 december trängde etiopiska styrkor ut islamisterna från huvudstaden Mogadishu, och interimsregeringen försöker nu ta kontrollen över staden.

Helgens försök att avväpna invånarna slutade dock med våldsamma protester på gatorna och skottlossning som dödade minst en person. Regeringen beslöt då att vänta med fler avväpningsförsök. Rädslan är stor för vad som ska ske i den kaotiska staden, och få är beredda att ge upp sina vapen.

I dag är det oroligt i staden Baladwayne,
30 mil norr om Mogadishu nära gränsen till Etiopien. Minst en demonstrant sköts ihjäl av regeringsstyrkor. Skälet till protesten var att en lokal polischef hade gripits sedan han frigivit en islamistledare.

– Jag tror att det blir fler skadade eftersom demonstrationen fortsätter och det pågår häftig skottlossning i staden, sade en sjukvårdare i Baladwayne.

Enligt vittnen fanns det inga etiopiska soldater i staden.